Na hlavný obsah

Macron: Putin urobil historickú chybu

Nevylučuje, že navštívi Kyjev.

Macron: Putin urobil historickú chybu
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin sa útokom na Ukrajinu dopustil historickej a zásadnej chyby a teraz je v izolácii. Povedal to podľa agentúry AFP francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore s francúzskou regionálnou tlačou. Zopakoval tiež, že Rusko nemá byť ponížené.

„Myslím, a povedal som mu to, že urobil historickú a podstatnú chybu pre svoj ľud, pre seba a pre dejiny,“ povedal šéf Elyzejského paláca 100. deň od ruského vpádu na Ukrajinu.

„Myslím, že je izolovaný,“ poznamenal Macron a dodal, že je ťažké sa dostať z takejto izolácie. Francúzsky prezident však zopakoval, že netreba Rusko ponížiť, čo je názor, ktorý už skôr nebol kladne prijímaný na východe Európy. V deň, keď boje ustanú, totiž podľa Macrona bude potrebné „vybudovať cestu von diplomatickými kanálmi“.

Na otázku, či sa vydá do Kyjeva, ako to urobili viacerí jeho európski kolegovia, Macron odpovedal: „Dnes nič nevylučujem.“

„Chceme navýšiť finančnú a vojenskú pomoc Ukrajine. A nakoniec urobiť všetko preto, aby sa z Ukrajiny dostalo obilia,“ povedal.

Putin chce uľahčiť vývoz obilia, uviedol šéf Africkej únie

Putin v piatok podľa senegalského prezidenta a predsedu Africkej únie Mackyho Salla, ktorý navštívil Rusko, dal najavo ochotu „uľahčiť“ export ukrajinského obilia. Krízový koordinátor OSN pre Ukrajinu Amin Awad dnes varoval, že nedostatok potravín by mohol postihnúť 1,4 miliardy ľudí, ak budú pokračovať výpadky exportu obilia z Ukrajiny a hnojív z Ruska.

Francúzsky prezident tiež povedal, že požiadal domáci priemysel, aby urýchlil výrobu zbraní. Podľa neho nejde len o obnovu arsenálu, ale aj o posilnenie nezávislosti Francúzska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet