Reštaurácie a bary v Španielsku budú musieť povinne a bezplatne ponúknuť zákazníkom balíčky s jedlom, ktoré v podniku neskonzumujú a ktoré môžu použiť pre svoje domáce zvieratá.
Ukladá to nový zákon, ktorého zmyslom je obmedziť plytvanie s potravinami. V Španielsku sa podľa ministra pôdohospodárstva, rybolovu a potravín Luisa Planasa ročne vyhodí 1 400 ton jedla.
Zákon, ktorý vláda schválila, ukladá spoločnostiam podnikajúcim v gastronómii a predajniach potravín povinnosť pripraviť plán na obmedzenie plytvania.
Budú musieť znížiť ceny tovaru, ktorému sa bude blížiť dátum spotreby, a majú začať spolupracovať s lokálnymi organizáciami, ktoré pomôžu tieto produkty zadarmo dostať k tým, ktorí ich potrebujú. Firmám, ktoré nebudú plniť toto nariadenie, budú hroziť pokuty.
Ak tovar prekročí odporúčaný čas spotreby, buď sa poskytne ako krmivo pre zvieratá, alebo sa odovzdá výrobcom hnojív a biopalív.
Planas povedal, že ročne v Španielsku pripadá na každého občana 31 kilogramov vyhodeného jedla. To je v prepočte na peniaze asi 250 eur.
Minister upozornil, že podobný zákon už majú vo Francúzsku a v Taliansku. Dúfa, že normu prijme španielsky parlament a že začne platiť do 1. januára budúceho roka.