Na hlavný obsah

Upravená suma životného minima zvýši takmer 60 príspevkov a dávok

Zmeny platia od 1. júla.

Upravená suma životného minima zvýši takmer 60 príspevkov a dávok
Peniaze - ilustračné foto. Foto: TASR

S účinnosťou od 1. júla sa zvýši suma životného minima na 234,42 eur. Pozitívne to ovplyvní všetky domácnosti v riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia. Tie sú prijímateľmi niektorej z dávok, príspevkov, daňových úľav alebo ich kombinácie.

Narastie tak takmer 60 príspevkov a dávok, ktoré sa viažu na životné minimum.

Pozitívny vplyv na príjmy domácností

Sumy životného minima sa zvyšujú na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu, ktorý podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) Slovenskej republiky v 1. štvrťroku 2022 oproti 1. štvrťroku 2021 dosiahol hodnotu 1,075 a bol nižší ako koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností v apríli 2022 oproti aprílu 2021 (1,117).

Valorizácia súm životného minima bude mať pozitívny vplyv na hospodárenie domácností, respektíve na ich príjmy. Pôjde predovšetkým o domácnosti s deťmi, ktoré poberajú štátne sociálne dávky, ďalej domácnosti, ktoré sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi.

Ale aj domácnosti fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím či poberateľom 13. dôchodku.

Narastú aj príspevky náhradným rodičom

Ministerstvo dodalo, že opakovaný príspevok náhradnému rodičovi sa zvýši o viac ako 104 eur. A to pre náhradného rodiča, ktorý sa stará o dvoch súrodencov.

Osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi narastie až o 177 €. Tieto príspevky sa menia v súvislosti s novelou zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa.

Nejde teda iba o zmeny spôsobené navýšením životného minima, ale aj zmenou legislatívneho nastavenia týchto príspevkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika