Na hlavný obsah

Rusi zrejme nečakali silný odpor v Severodonecku

Obrancovia sa stále držia.

Rusi zrejme nečakali silný odpor v Severodonecku
Na snímke ukrajinský vojak počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku. Foto: TASR/AP

Rusko pravdepodobne nečakalo, že v Severodonecku narazia jeho sily na natoľko silný odpor ukrajinských obrancov, uviedlo v stredu (15. 6.) vo svojej pravidelnej správe o vývoji ruskej agresie na Ukrajine britské ministerstvo obrany.

Po mesiaci tvrdých bojov teraz Rusi ovládajú väčšinu mesta, zložky ukrajinských ozbrojených síl sa ale držia v miestnom chemickom závode Azot a majú možnosť ukryť sa do jeho podzemnej časti, doplnilo ministerstvo, ktoré sa odvoláva na poznatky vojenskej rozviedky.

Ruské jednotky sa teraz pravdepodobne sústredia práve pri areáli Azotu, a ich velenie tak nebude mať možnosť nasadiť ich inde na Ukrajine, poznamenalo tiež ministerstvo obrany. Ruská dobývacia taktika, ktorá je závislá od použitia delostrelectva, spôsobila v meste rozsiahle škody.

V areáli chemického závodu v Severodonecku sa okrem vojakov podľa skorších oznámení gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja skrýva tiež asi 500 civilistov vrátane detí. Ruská strana vyzvala ukrajinských obrancov v Azote, aby sa vzdali. Prisľúbila, že umožnia evakuáciu civilistov cez humanitárny koridor, avšak do oblastí, ktoré už kontroluje.

Predtým Moskva prichádzala s obdobnými výzvami aj pre obrancov oceliarní Azovstaľ v Mariupole. Tí však spočiatku odmietali s tým, že nebudú prijímať ruské ultimáta, a evakuácia civilných obyvateľov z Azovstalu bola značne komplikovaná.

O evakuáciu civilistov zo Severodonecka sa stále pokúša tiež ukrajinská strana. Spojenie s mestom je však po zničení mostov cez rieku Severný Doneck komplikované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet