Na hlavný obsah

Kanada a Dánsko uzavreli spor o arktický ostrov

Obe krajiny sa dohodli že si ho rozdelia na polovicu.

Kanada a Dánsko uzavreli spor o arktický ostrov
Ministri zahraničných vecí Dánska a Kanady si vymieňajú dary po podpise dohody. Foto: ČTK/ZUMA

Kanada a Dánsko po pol storočí ukončili spor o maličký neobývaný arktický ostrov známy ako vojna o whisky. Obe krajiny sa dohodli, že si ho rozdelia na polovicu. Ide o veľkú skalu o rozlohe jedného štvorcového kilometra ležiacu medzi Kanadou a Grónskom.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Kanada a Dánsko patria k najmierumilovnejším krajinám na svete. Napriek tomu sa od roku 1971 sporia o maličký arktický Hansov ostrov.

Konflikt vygradoval v 1984, keď sa na ostrove vylodili kanadskí vojaci, aby tu zakopali kanadskú whisky a vyvesili kanadskú vlajku. Po ich odchode sa tam objavili dánsky minister pre Grónsko, aby kanadské symboly odstránil a vyvesil dánsku vlajku a zakopal fľašu dánskeho šnapsu. Dokonca zašiel ešte ďalej, keď tam umiestnil tabulu s nápisom „vitajte na dánskom ostrove.“

Vojna o whiskey

Džentlmenský konflikt dostal názov vojna o whisky. Posledné desaťročia sa na ostrove vyloďovali občania oboch súperiacich štátov a rituál sa opakoval. Začiatkom roka  sa do sporu zapojil aj najväčší producent alkoholu v Dánsku Stauning, ktorému došla trpezlivosť. Pohrozil dočasným zastavením výroby whisky a šnapsu, keď nepríde k dohode.

„Príde nám to nepochopiteľné, že dva mierumilovné národy ako sú Dánsko a Kanada sa nevedia dohodnúť celé desaťročia. Ako potom môžeme očakávať od iných krajín mierové riešenie územných sporov. Považujeme to za nepotrebné v záplave negatívnych správ, ako sú protesty v Kanade, alebo vojna na Ukrajine,“ vysvetlil predstaviteľ firmy Rasmus Bendsten.

Nedá sa vylúčiť, že hrozba zabrala, lebo po 50 rokoch sa obe strany dohodli na rozdelení ostrova. Po podpise musia dohodu ratifikovať oba parlamenty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál