Na hlavný obsah

Prezidentka pošle Matovičov balíček na posúdenie Ústavnému súdu SR

ZMOS predpokladá, že balíček spôsobí problémy.

Prezidentka pošle Matovičov balíček na posúdenie Ústavnému súdu SR
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie poslancov. So žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov sa obráti na Ústavný súd SR. V tlačovej správe to povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Podľa prezidentky by vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka – 1,2 miliardy eur – bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti.

„Inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade podľa prezidentky použitý v rozpore s ústavou, keďže sa nesplnili zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. A teda vo vetovaných častiach nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie,“ doplnil Strižinec.

Premiér: OĽANO zostalo jednotné

Podľa premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) sa schválením balíčka naplnila dohoda z koaličnej rady, že o ňom rozhodne parlament. Ocenil, že strana SaS balíček nevetovala. Viac by ho však potešilo, keby sa k nemu koalícia postavila jednotne. Skonštatoval to na facebooku.

„Pre stabilitu koalície je dôležité, že najväčší poslanecký klub OĽANO nakoniec zostal jednotný. Poctivou diskusiou sa naše názory priblížili a rodiny sú bližšie k významnej pomoci štátu aj od budúceho roka,“ napísal.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že na hlasovaní sa ukázalo, na ktorej strane spektra stoja strany SaS a Za ľudí, ktoré za prelomenie veta nehlasovali.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vyjadril hrdosť na svojich poslancov za to, že prelomili veto prezidentky. Obvinil SaS a opozíciu vrátane hnutia Republika, že medzi nimi existovala dohoda, aby zahlasovali za prezidentkine pripomienky k zákonu. Toto spiknutie vraj presvedčilo váhajúcich poslancov OĽANO, aby hlasovali za prelomenie veta.

ZMOS: Balíček je rizikom

Rozhodnutie poslancov Národnej rady (NR) SR berie Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na vedomie s tým, že už pomerne krátky čas v realite ukáže, že jeho  výhrady a riziká neboli strašením, ale hrozbami, ktoré takto parlament uvalil na mestá, obce aj samosprávne kraje. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.

 „Parlamentná väčšina zároveň ukázala, že dodržiavanie legislatívneho procesu a ekonomická predvídateľnosť pre ňu nie sú dôležité,“ dodal. Je presvedčený, že primátori a starostovia v parlamente, ktorí asistovali prelomeniu veta prezidentky Zuzany Čaputovej, vytvorili poriadne problémy svojim vlastným samosprávam a tiež všetkým ostatným. „Očakávame, že prezidentka sa obráti na Ústavný súd SR a práve jeho verdikt dá tiež vysvedčenie parlamentu,“ povedal Kaliňák.

Väčšina parlamentu sa podľa ZMOS-u stredajším rozhodnutím obrátila chrbtom samosprávam, ale aj skupine sociálnych partnerov. „Svojím hlasovaním dali najavo, že im nezáleží na argumentoch tých, čo tvoria ekonomické hodnoty, obhajujú práva zamestnancov a tiež samospráv, ktoré robia všetko pre dostupnosť služieb a obslužnosť územia,“ vysvetlil.

SaS prelomenie kritizovala

Na sociálnej sieti bezprostredne po hlasovaní rozhodnutie väčšiny poslancov kritizovali aj poslanci koaličnej strany SaS. Ironicky im pogratulovala šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

„Chcem poblahoželať kolegom z OĽANO a Sme rodina, že spolu s fašistami zablokovali možnosť zvyšovať platy učiteľom, zdravotníkom a adresne pomáhať tým, ktorí to potrebujú,“ povedala po hlasovaní.

„Na šnúrke od Kotlebových gatí,“ napísal predseda OKS Ondrej Dostál, ktorý poukázal na to, že OĽANO a Sme rodina schválili balíček s podporou fašistov.

„Obeťou nechutného spojenia OĽANO s fašistami na prelomenie veta pani prezidentky sú spoločné verejné financie nás všetkých,“ uviedol na sociálnej sieti predseda SaS Richard Sulík.

Poslancov skritizoval aj Juraj Šeliga (Za ľudí). „Kontrolu nad prijatím balíčka sme mali v Národnej rade SR, no teraz je to všetko v rukách ústavného súdu,“ uviedol. Povedal, že nešlo o pomoc rodinám, ale o politický súboj.

„Je to taký brutálny klin do koalície, že neviem, ako bude ďalej pokračovať,“ dodal a sám vyjadril pocit, že nevie či sa mu chce v takejto koalícii pokračovať.

Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini o balíčku povedal, že pomáha iba niektorým rodinám, a to až od roku 2023. Schválené zmeny podľa neho obchádzajú pracujúcich ľudí i seniorov.

„Nikto z nás nie je proti pomoci rodinám. Sme za to, aby sa im pomáhalo. Len sa bojím, že obrovská časť spoločnosti, obrovská časť ekonomiky bude mať problém v zdraví prežiť tento rok, pretože to najhoršie nás ešte len čaká,“ vyhlásil Pellegrini s tým, že vláda zatiaľ nekoná.

Odmieta delenie ľudí na prorodinných a tých, ktorí sú proti rodinám. Čuduje sa strane SaS, že ostáva v takejto koalícii.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba povedal, že toto hlasovanie bolo hlasovaním proti liberálom a ich „chorému chápaniu sveta“. Kritizoval tiež samosprávy, že upozorňovali na to, že schválenie balíčka im okreše rozpočty.

Progresívci hovoria o novej hnedej koalícii

V parlamente sa zrodila nová hnedá koalícia OĽANO, Sme rodina a ĽSNS. Povedal to predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka v reakcii na prelomenie veta.

Ako upozornil, tentoraz sa už hlasujúci nemôžu vyhovárať, že zákon by prešiel aj bez fašistov.

„Do dnešného dňa bolo nepredstaviteľné, že fašisti budú mať rozhodujúci hlas v tak závažnej legislatíve. Všetci poslanci a poslankyne tejto hnedej koalície dopredu vedeli, že prekračujú hranicu a umožňujú ďalšiu legitimizáciu fašistov okrem tej, čo predviedol Matovič rokovaním s nimi,“ povedal Šimečka.

Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu. PS tzv. Matovičov balík odmieta. „Megalomanský nápad Igora Matoviča zatne do štátneho rozpočtu sekeru vo výške 1,2 miliardy eur,“ uviedlo PS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko