Na hlavný obsah

Poslanci prelomili veto prezidentky k protiinflačnému balíčku

Za hlasovalo 77 poslancov.

Poslanci prelomili veto prezidentky k protiinflačnému balíčku
Poslanci v Národnej rade SR. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady SR v stredu (22. 6.) na schôdzi prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej k navrhovanému balíčku protiinflačných opatrení.

Za návrh sa z prítomných 142 poslancov vyslovilo 77, proti ich bolo 25. Hlasovania sa zdržalo 39 a jeden nehlasoval. Na prelomenie veta bolo treba nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov, teda 76 hlasov.

Z hnutia OĽANO hlasovalo za 46 zo 48 poslancov, ako aj bývalí poslanci OĽANO (Martin Čepček, Romana Tabák, Ján Krošlák a Ján Mičovský), Sme rodina a 10 nezaradených poslancov z ĽSNS a okolo Tomáša Tarabu. Poslanci z SaS, Za ľudí, Hlasu-SD a Smeru-SD zákon nepodporili.

Ešte pred samotným hlasovaním v pléne vystúpil predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico a oznámil, že poslanecký klub nepodporí prelomenie veta a za návrh nezahlasuje.

„Poslanecký klub strany Smer-SD nemôže tento zákon podporiť ani pri opätovnom prerokovaní. Je zjavne diskriminačný, pretože neponúka žiadnu pomoc dôchodcom, rodinám bez detí alebo rodinám s dospelými deťmi,“ vysvetlil.

Dodal, že návrh zákona nereflektuje na obrovské zdražovanie, ktorému Slovensko čelí. Návrh označil za ničotný. „Nikomu nepomáha, rozvrátil verejné financie samospráv a rozvrátil celú vládnu koalíciu,“ uzavrel.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa vyjadril, že jeho hnutie vždy hlasovalo za pomoc rodinám, a preto tak urobia aj v prípade tohto balíčka opatrení.

„Pomoc rodinám prostredníctvom prorodinného považuje poslanecký klub OĽANO za rozumnú, systémovú a opodstatnenú vec. Poslanecký klub preto opätovne podporí rodiny s deťmi,“ povedal predseda klubu Michal Šipoš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko