Na hlavný obsah

Scholz: Pri podpore Ukrajiny bude Nemecko postupovať jednotne s USA

Podporu Kyjeva považuje za správny krok.

Scholz: Pri podpore Ukrajiny bude Nemecko postupovať jednotne s USA
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecko bude v podpore Ukrajiny postupovať vždy jednotne so Spojenými štátmi. V nedeľu (26. 6.) to na samite veľkých svetových ekonomík G7 na bavorskom alpskom zámku Elmau vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

To, že Nemecko, ako ďalšia západná demokratická krajina, Kyjev podporuje, považuje šéf nemeckej vlády v súvislosti s ruskou agresiou za správny krok.

„To, že Ukrajinu podporujeme, je správne, ako opäť ukázal dnešný ruský raketový útok na Kyjev,“ povedal Scholz. Americký prezident Joe Biden, s ktorým Scholz rokoval dopoludnia, označil raketový úder za ďalší príklad ruského barbarstva. Útok na ukrajinskú metropolu si vyžiadal minimálne niekoľko zranených.

Scholz, ktorý urobil krátke vyhlásenie po prvom rokovacom bloku samitu skupiny, zdôraznil, že Nemecko bude Ukrajine naďalej pomáhať. „Podpora Nemecka bude vždy v súlade s americkou podporou,“ povedal kancelár.

Povedal, že Nemecko, USA a celý Západ je v protiruskom postoji jednotný. „Zhodujeme sa v tom, čo robiť. Postupovať budeme spoločne, to bolo jasné od začiatku,“ povedal.

Scholz zopakoval, že chce, aby jeho rokovania s predstaviteľmi Spojeného kráľovstva, Francúzska, Talianska, Japonska, Kanady a USA vyústili do presvedčivého signálu jednoty a odhodlania G7. Zasadnutia skupiny sa tradične zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet