Na hlavný obsah

Členské štáty EÚ prijali zoznam antimikrobiálnych látok, ktoré nie sú pre zvieratá

Môžu ich používať iba ľudia na určité infekcie.

Členské štáty EÚ prijali zoznam antimikrobiálnych látok, ktoré nie sú pre zvieratá
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Členské štáty EÚ v pondelok (4. 7.) podporili vytvorenie zoznamu označujúceho antimikrobiálne látky, ktoré sa vyhradia výlučne na liečbu určitých infekcií u ľudí. To znamená, že tieto látky nemožno za žiadnych okolností použiť u zvierat.

Komisia spresnila, že predaj veterinárnych liekov obsahujúcich tieto látky, sa zakáže. Prostredníctvom tohto opatrenia chce Európska únia zachovať účinnosť antimikrobiálnych látok, ktoré sú mimoriadne dôležité pre ľudské zdravie.

Podľa EK je schválenie tohto zoznamu zástupcami členských štátov skutočným míľnikom v boji EÚ proti antimikrobiálnej rezistencii (AMR).

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti pripomenula, že antimikrobiálna rezistencia je „tichá pandémia“. Zdôraznila, že riešenie AMR je jej prioritou od začiatku získania mandátu v eurokomisii.

„Tento zoznam, prvý svojho druhu v EÚ a medzník na celom svete, je významným krokom vpred pre obmedzenie antimikrobiálnej rezistencie. Je to ukážkový príklad toho, ako spoločne riešime otázku zdravia ľudí, zvierat a rastlín, pričom zároveň zohľadňujeme dôležitosť životného prostredia,“ opísala situáciu komisárka.

Podľa jej slov podpora, ktorú v pondelok členské štáty preukázali, dokazuje, že Únia stojí v čele boja proti AMR. Je tiež odhodlaná podniknúť v tomto smere „priekopnícke opatrenia“.

Zoznam podporili inštitúcie i vedci

Antimikrobiálne látky uvedené v oficiálnom zozname sa určili na základe vedeckých odporúčaní poskytnutých Európskou agentúrou pre lieky (EMA) v spolupráci s odborníkmi z členských štátov EÚ, z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).

K tomuto vedeckému posúdeniu prispelo viac než 30 vedcov vrátane mikrobiológov, veterinárov a lekárov s odbornými znalosťami v oblasti infekčných chorôb. Komisia prijme zoznam s označenými antimikrobiálnymi látkami v nadchádzajúcich týždňoch.

Zoznam začne platiť vo všetkých členských krajinách šesť mesiacov po jeho zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, k čomu by malo dôjsť ešte v priebehu leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet