Na hlavný obsah

Mobilné veliteľstvo pri poľskej obci Szypliszki je pripravené

Táto oblasť je bezpečná, tvrdí Duda.

Mobilné veliteľstvo pri poľskej obci Szypliszki je pripravené
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR

Obrana Poľska a Litvy v pohraničnej oblasti s ruskou exklávou Kaliningrad je pripravená. Vo štvrtok (7. 7.) to uviedol poľský prezident Andrzej Duda so svojím litovským kolegom Gitanasom Nausédom.

Učinili tak po návšteve mobilného veliteľstva mnohonárodnej divízie NATO v poľskej obci Szypliszki. Tá sa nachádza pri hraniciach s ruskou Kaliningradskou oblasťou. Informovali o tom agentúry DPA a PAP.

„Táto oblasť je bezpečná, a to preto, čo tu dnes môžete pozorovať: každodenná, tichá, ale absolútne ostražitá služba vojakov Poľska, Litvy a Severoatlantickej aliancie,“ uviedol Duda.

Počet jednotiek v regióne sa po plánovanom posilnení východného krídla NATO zvýši zo súčasných 40 000 na 300 000. Oboch prezidentov pri návšteve sprevádzal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak a jeho litovský kolega Arvydas Anušauskas.

Severoatlantická aliancia nazýva koridor na poľskom a litovskom území medzi Bieloruskom a Kaliningradom Suwalský koridor. Moskva by získaním tejto oblasti odrezala pobaltské štáty od ostatných členov NATO, vysvetľuje DPA. Duda uviedol, že tento región je „extrémne dôležitý“ pre celú Severoatlantickú alianciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet