Na hlavný obsah

NATO posilní svoje východné krídlo a zvýši podporu Ukrajine

Lídri formálne spustili prístupové rozhovory s Fínskom a Švédskom.

NATO posilní svoje východné krídlo a zvýši podporu Ukrajine
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Lídri členských krajín NATO sa zaviazali zabezpečiť dodatočné sily rýchlej reakcie pre východné krídlo bloku, plánujú stupňovať „praktickú podporu“ Ukrajine a rozhodli sa formálne spustiť proces prijímania Švédska a Fínska do Aliancie.

Uvádza sa v spoločnom vyhlásení vydanom v druhý deň spojeneckého samitu v Madride. Prezidenti a premiéri členských krajín na vrcholnej schôdzke prijímajú nový „strategický koncept“ Aliancie v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine. Rusko označujú za najvýznamnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť Aliancie.

Spoločné vyhlásenie prichádza po tom, čo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg avizoval niekoľkonásobné posilnenie jednotiek rýchlej reakcie na zhruba 300 000 vojakov.

Nadväzuje tiež na utorkovú (28. 6.) dohodu medzi Švédskom, Fínskom a Tureckom, ktorá odblokovala snahu dvoch severských krajín vstúpiť do Aliancie.

„Dnes sme sa rozhodli pozvať Fínsko a Švédsko, aby sa stali členmi NATO, a odsúhlasili sme podpis prístupových protokolov,“ uvádzajú lídri. Dvojica škandinávskych krajín vzniesla žiadosti o vstup do Aliancie v polovici mája. Začatie prijímacieho procesu potom blokovalo Turecko, ktoré sa teraz s lídrami Fínska a Švédska dohodlo na bezpečnostnej spolupráci.

„Spojenci sa zaviazali nasadiť dodatočné sily pripravené na boj na našom východnom krídle,“ píše sa vo vyhlásení. Konkrétne počty vojakov v texte uvedené nie sú, text tiež spomína „vylepšenie“ spoločných vojenských cvičení.

Podpora Ukrajine

„Ukrajina môže počítať s našou podporou tak dlho, ako bude treba,“ vyhlásil Stoltenberg. Vyhlásenie NATO označuje Ruskú federáciu za najvýraznejšiu a priamu hrozbu aliančnej bezpečnosti. Brániacej sa Ukrajine od začiatku invázie poslalo niekoľko krajín NATO rôzne zbraňové systémy vrátane delostrelectva, salvových raketometov či tankov a obrnených vozidiel.

„Vítame snahy všetkých spojencov, ktorí sa zapojili do podpory Ukrajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré takto pomáhajúcim štátom bloku sľubuje aliančnú podporu so zreteľom na ich prípadné špecifické potreby.

Pokiaľ ide o podporu samotnej Ukrajiny, samit NATO hovorí aj o dohodnutí „posilneného balíka“ v koordinácii s Kyjevom. „Toto urýchli dodávky nesmrtiaceho obranného vybavenia, zlepší kybernetickú obranu a odolnosť Ukrajiny a podporí modernizáciu jej obranného sektora,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet