Na hlavný obsah

V Chorvátsku nevylučujú pre mimoriadne horúčavy a sucho ďalšie požiare

V okolí Šibeniku nepršalo už tri mesiace.

V Chorvátsku nevylučujú pre mimoriadne horúčavy a sucho ďalšie požiare
Požiar v chorvátskom Zatone. Foto: TASR/AP

Viac ako 300 hasičov a 50 príslušníkov armády bojovalo s lesným požiarom, ktorý vypukol v stredu (13. 7.) v oblasti známych letovísk Šibenik a Vodice. Najrozsiahlejší požiar tejto sezóny zachvátil trávnaté a lesné porasty, olivové háje a vinice na ploche približne 3 000 hektárov. Príčiny vidia odborníci vo výnimočne dlhom suchom období a mimoriadnych horúčavách.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Chorvátske médiá prinášajú celý deň svedectvá o nadľudskom úsilí požiarnikov, vojakov, policajtov, ale i občanov, ktorí v stredu popoludní až do noci zachraňovali domy, autá, deti, starcov. V obciach Raslina i Zaton sú materiálne škody najväčšie, zhorelo 20 domov, desiatky áut, lodí a rôznych iných objektov. Našťastie, ľudské obete neboli, toto miesto navštívil stredu večer aj premiér Andrej Plenkovič.

Najväčšia bezpečnostná výzva

Pri Vodiciach sa požiar prevalil aj cez jadranskú magistrálu, čo svedčí najmä o výnimočne silnom vetre, ktorý navyše každú chvíľu menil svoj smer. V priebehu štvrtku (14. 7.) už otvorili viaceré cesty, ktoré ešte aj v noci ohrozoval požiar.

Na klimatické zmeny upozornil po štvrtkovom zasadaní vlády minister vnútra Davor Božinovič s tým, že ide o jednu z najväčších bezpečnostných výziev. „Kalifornia a mediteránna oblasť je najväčším takzvaným hot-spotom, kde vzrástli teploty o poldruha stupňa. Celosvetový priemer je o niečo vyšší ako jeden stupeň. Chorvátsko teda leží v priestore negatívnych zmien,“ zdôraznil. Deklaroval však, že protipožiarne kapacity majú pripravené.

„So zmenami vetra sa zápasí veľmi ťažko, no, našťastie, práve vietor do rána ustal. Treba však mať na zreteli, že to bol v tomto roku zatiaľ najväčší požiar, no, bohužiaľ, nemožno vylúčiť ďalšie, pretože prognózy nepredpovedajú žiadny dážď. V okolí Šibeniku nepršalo tri mesiace,“ priblížil Božinovič.

Minister sa obrátil na občanov i turistov, aby sa správali zodpovedne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál