Na hlavný obsah

Požiare v Chorvátsku a Portugalsku páchajú značné škody

Majú aj prvú obeť.

Požiare v Chorvátsku a Portugalsku páchajú značné škody
Na snímke stojí hasičské vozidlo neďaleko požiaru v chorvátskom Zatone 13. júla 2022. Foto: TASR/AP

Viac ako 300 hasičov a 50 príslušníkov armády bojovalo s lesným požiarom, ktorý vypukol v stredu (13. 7.) v oblasti chorvátskeho mesta Vodice. Rozšíril sa do obcí Zaton a Raslina neďaleko Šibenika. Vo štvrtok (14. 7.) to oznámila chorvátska civilná ochrana.

Do postihnutej oblasti vyslali aj tri hasičské lietadlá Canadair a dva stroje typu Air Tractor, informuje tlačová agentúra HINA.

Aktuálna situácia je pokojnejšia než v stredu a v oblasti Šibenika sa požiar už nešíri nekontrolovane, uviedla civilná ochrana. Plamene hasia hasiči zo siedmich okresov.

Požiar zachvátil trávnaté a lesné porasty, olivové háje a vinice na ploche približne 3 000 hektárov. V Zatone a Rasline zhorelo množstvo budov. V oblasti uzatvorili aj niekoľko ciest.

Hlavný veliteľ hasičov Slavko Tučakovič uviedol, že škody na domoch a olivových hájoch sú veľké, nikto sa však nezranil. „V stredu večer nebol vydaný príkaz na evakuáciu. Obyvatelia bránili svoje príbytky a ja im ďakujem,“ dodal.

Vedúci odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijel Mileta v stredu uviedol, že oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov. Mnoho ľudí opustilo svoje domovy. Obyvateľov obcí Raslina a Zaton evakuovali na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice.

V Portugalsku je najhoršia situácia v centrálnej časti krajiny

Hasiči od minulého týždňa bojujú s lesnými požiarmi aj na viacerých miestach Portugalska. V noci na stredu (13. 7.) si vyžiadali prvú obeť. Išlo o asi 50-ročnú ženu, ktorú našli hasiči pri meste Murtosa neďaleko Porta. Tam horelo kukuričné pole.

S požiarmi, ktoré zničili 6 000 hektárov polí a lesov, bojuje až 2 600 hasičov, vojakov a dobrovoľníkov. Boj s ohňom komplikuje vietor a vysoké teploty, uviedla agentúra AFP.

Podľa stredajších popoludňajších údajov portugalských úradov hasiči po celej krajine zasahujú proti 26 lesným požiarom. Evakuovať museli 700 ľudí a 45 ľudí sa zranilo.

Situácia je stále najhoršia v centrálnej časti krajiny a na juhu v okolí Algarve. V oblasti Pombal v centrálnej časti krajiny kvôli požiarom evakuovali stovky ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet