Letnú sezónu v reštauráciách zachraňujú najmä študenti a brigádnici. V gastrosektore totiž chýbajú tisícky zamestnancov. Veľká časť z nich odišla v dôsledku pandémie. Prevádzky však potrebujú kvalifikovaných zamestnancov.
Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Iveta Drugová.
Reštaurácie, kaviarne a terasy počas týchto dní lákajú množstvo návštevníkov. Viac konzumentov si však vyžaduje viac personálu. Pred začiatkom sezóny chýbalo v gastrosektore 10 000 ľudí.
Tento nedostatok vďaka brigádnikom klesol. „Máme ich pomerne dosť a rátame s tým, že je nutné nejaké úvodné školenie a taktiež, že po sezóne nám odídu a budeme na začiatku. Pracovali sme na tom od zimy a momentálne sme stabilizovaní. Zatiaľ je to v poriadku,“ hovorí majiteľ kaviarne v Banskej Bystrici Tomáš Nagy.
Pomáhajú aj utečenci z Ukrajiny
Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska je aktuálne neobsadených približne 5 000 trvalých pracovných miest.
„Voľné pracovné miesta aktuálne vykrývajú brigádnici, avšak po skončení prázdnin ostanú tieto miesta znova voľné a neobsadené. Najčastejšie ide o pozície, ktoré sú najpočetnejšie, teda kuchárov a kuchárky, čašníkov či servírky,“ píše sa v stanovisku asociácie.
Hoci časť personálu tvoria študenti, niektoré prevádzky fungujú počas letnej sezóny aj za pomoci ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny pred vojnou.
„Tí nám vyplnili pracovnú silu, tvoria asi jednu štvrtinu. V dnešnej dobe je situácia najhoršia v tom, že nám chýba kvalifikovaná pracovná sila, ktorá by dokázala od prvého dňa samostatne fungovať a fluktuácia je veľká,“ potvrdzuje predseda Cechu hostinských v Banskej Bystrici Martin Repaský.
Sezónne zamestnávanie, ktoré poslanci schválili začiatkom leta nadobudne účinnosť až od 1. januára. Gastrosektor tak pocíti pozitívne dosahy až na budúce leto.