Na hlavný obsah

Naď a Wallace rokovali o vzájomnej spolupráci a pomoci Ukrajine

Išlo o prvú návštevu šéfa rezortu obrany Spojeného kráľovstva po 21 rokoch.

Naď a Wallace rokovali o vzájomnej spolupráci a pomoci Ukrajine
Na snímke sprava minister obrany SR Jaroslav Naď a minister obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Ben Wallace. Foto: TASR

Minister obrany (MO) SR Jaroslav Naď (OĽANO) v pondelok (25. 7.) v priestoroch rezortu obrany privítal britského ministra obrany Bena Wallacea. Išlo o prvú návštevu šéfa rezortu obrany Spojeného kráľovstva po 21 rokoch a zároveň prvú od vstupu SR do NATO. Informoval o tom rezort obrany.

„Je to dôkaz toho, že Slovenská republika má dnes úplne jasnú a dôveryhodnú zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku. Tiež je veľmi dôležitým hráčom nielen v rámci Severoatlantickej aliancie, ale tiež v spoločnom aktuálnom a do budúcnosti udržateľnom úsilí pomôcť Ukrajine proti agresii Ruskej federácie,“ uviedol Naď.

Obsahom rokovania ministrov bolo množstvo tém. A to z oblasti bilaterálnej spolupráce vrátane modernizácie OS SR či spoločných aktivít v rámci NATO. Ako aj prípadnej participácie Spojeného kráľovstva v mnohonárodnej jednotke NATO na Slovensku, či výsledkov uplynulého samitu lídrov Aliancie v Madride.

Okrem toho diskusia reflektovala tiež situáciu na Ukrajine. Ministri hovorili o tom, ako vidia budúcnosť Ukrajiny v najbližšom období. Ale najmä o tom, ako jej môžu spoločne pomôcť v obrane voči neopodstatnenej agresii Ruska.

Minister Wallace v tejto súvislosti ocenil prístup Slovenskej republiky aj v medzinárodnom meradle. „Viem, že Slovensko je jedným z lídrov poskytovania pomoci Ukrajine. Pomáha utečencom a pomáha Ukrajincom brániť svoju krajinu. Ide o ušľachtilý prístup, v ktorom sa k Slovensku pripája aj Spojené kráľovstvo,“ uviedol.

Veľká Británia Ukrajinu tiež zásobuje vojenskou technikou

Pripomenul, že Ukrajinu zásobujú vojenskou technikou. A to od ručných zbraní na začiatku po aktuálne delostrelecké systémy vrátane potrebného výcviku ukrajinského personálu na tento typ techniky.

Šéf slovenského rezortu obrany v nadväznosti na vojenskú podporu Ukrajiny poukázal na fakt, že súčasné vedenie MO SR zdedilo ozbrojené sily, ktoré neboli v dobrom stave z hľadiska pozemných síl, ale ani z hľadiska protivzdušnej obrany.

„Zároveň sme mali a stále máme niektoré systémy pôvodom sovietskej výroby, pričom v aktuálnej situácii je ich údržba prakticky nemožná. Aj preto sme darovali systém S-300 Ukrajine,“ uviedol Naď s dôvetkom, že technika poskytnutá Ukrajine je postupne preplácaná spojencami. Či už v rámci Európskej únie, alebo inými spôsobmi na bilaterálnej úrovni.

Informoval tiež, že Slovensko má aj ďalšiu techniku sovietskeho pôvodu. Tá by Ukrajine aktuálne výrazne pomohla a s ktorou má SR vážny problém z hľadiska zabezpečenia servisu.

Preto sa jej potrebuje postupne zbaviť a nahradiť ju technológiami štandardne používanými v Severoatlantickej aliancii.

„Zároveň však potrebujeme mať tieto spôsobilosti zaistené, preto sa bavíme o systéme náhrad. Napríklad v prípade tankov T-72 sme vo finálnej fáze rozhovorov s Nemeckom,“ uviedol slovenský minister obrany.

Potvrdil tiež zámer uzemniť stíhacie lietadlá Mig-29 do konca augusta, pričom následne bude možné diskutovať o ich budúcnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko