Na hlavný obsah

Aj Zemplín sa dočká elektrifikovanej trate. Cesta sa skráti o 6 minút

Trať na Zemplíne je vo veľmi zlom technickom stave.

Po rokoch sľubov sa aj Zemplín dočká elektrifikovanej trate. Železnice o pár dní vyhlásia súťaž na modernizáciu úseku Bánovce nad Ondavou – Humenné. Aj keď ide o drahú opravu, aj Útvar hodnoty za peniaze skonštatoval že sa oplatí. Cesta sa skráti o vyše 6 minút.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tretina stokilometrovej trate medzi Košicami a Humenným nie je elektrifikovaná. Vlaky jazdia s dieselovými rušňami aj tam, kde je elektrické vedenie. Trať na Zemplíne je vo veľmi zlom technickom stave. Už pred rokmi mala väčšinu zariadenia na odpis. Aj preto sa opravy odkladali.

„Popri elektrifikácii sa bude robiť aj modernizácia zvršku aj spodku, čiže to nám umožní jazdiť vyššími rýchlosťami,“ uviedol Jaroslav Kmeť, štátny tajomník ministerstva dopravy.

Modernizácia bude stáť viac ako 200 miliónov eur. Analytici Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) našli priestor na ušetrenie 30 miliónov.

„Podľa nás na to priestor existuje keďže zhotoviteľ, ktorý zákazku vyhrá totiž tak či tak, musí naprojektovať rekonštrukciu koľajovej trate Bánovce-Strážske. V rámci toho môže tiež opraviť nástupištia, tak ako ich odporúčame,“ hovorí Rastislav Farkaš, analytik ÚHP.

Navrhujú skrátiť nástupištia, niektoré stanice nechať v pôvodnom stave, či rozdeliť zákazku na tri časti. Samosprávy však trvajú na pôvodnom projekte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny