Na hlavný obsah

Blinken telefonoval s Lavrovom. Bol to ich prvý kontakt od začiatku vojny

Nehovorili o situácii na Ukrajine.

Blinken telefonoval s Lavrovom. Bol to ich prvý kontakt od začiatku vojny
Na snímke zľava ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a americký minister zahraničia Antony Blinken. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval v piatok (29. 7.) telefonický rozhovor so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Išlo o ich prvý kontakt od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára.

Blinken po rozhovore povedal médiám, že Lavrovovi predložil návrh na prepustenie dvoch amerických občanov zadržiavaných v Rusku. „Mali sme otvorený a priamy rozhovor. Tlačil som na Kremeľ, aby prijal zásadný návrh, ktorý sme predložili,“ vyhlásil Blinken pred novinármi.

Neuviedol však, ako na to reagoval Lavrov, píše agentúra AP. Blinken o plánovanom telefonáte prvýkrát verejne hovoril v stredu (27. 7.). Informoval, že sa nebude týkať Ukrajiny, ale amerických priorít vrátane snahy o prepustenie zadržiavaných občanov USA Paula Whelana a Brittney Grinerovej.

Priekopník so zbraňami za basketbalistku

Podľa médií by ich mali vymeniť za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Buta, ktorého už viac než desať rokov väznia v USA. Známu americkú basketbalistku Brittney Grinerovú, ktorá je aj dvojnásobnou zlatou olympijskou medailistkou, zadržali v Moskve 17. februára po tom, ako pri kontrole na letisku Šeremetievo našli v jej batožine konopný olej v náplniach do elektronických cigariet.

Aktuálne s ňou prebieha súdny proces, pričom za pašovanie drog jej v Rusku hrozí až desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Paula Whelana, ktorý má americký, britský, kanadský aj írsky pas, zatkla Federálna bezpečnostná služba (FSB) v moskovskom hoteli 28. decembra 2018, pričom u neho údajne našla USB kľúč s utajenými informáciami.

V júni 2020 ho odsúdili za špionáž na 16 rokov väzenia v nápravnom zariadení s vysokým stupňom stráženia. Whelan od začiatku všetky obvinenia odmieta. Tvrdí, že bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Podľa svojich právnych zástupcov si pritom myslel, že USB kľúč obsahuje fotografie z dovolenky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet