Na hlavný obsah

Rusi pokračujú v ostreľovaní miest Bachmut a Mykolajiv

Ukrajincom sa podarilo niekoľko útokov odraziť.

Rusi pokračujú v ostreľovaní miest Bachmut a Mykolajiv
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské delostrelecké útoky na mestá Bachmut a Mykolajiv pokračovali tiež v utorok (2. 8.) v noci, oznámilo ráno vedenie ukrajinskej armády.

Miestne úrady v Mykolajive zaznamenali ráno v meste výbuchy a najmenej jeden človek utrpel zranenia, napísal server The Kyiv Independent. Cez noc sa ukrajinskej strane podľa jej tvrdenia podarilo odraziť niekoľko pokusov o ruský útok.

V okolí Bachmutu, kde ruské jednotky zaznamenali v posledných dňoch mierny postup, ruská armáda v noci pokračovala v bombardovaní vojenskej i civilnej infraštruktúry. Ukrajinskí vojaci v oblasti odrazili niekoľko útokov a boje pokračujú, uviedol ukrajinský generálny štáb.

Útokom čelil tiež Mykolajiv i jeho okolie, ktorý v uplynulých dňoch ťažko ostreľovali ruské jednotky. Podľa miestnych úradov od začiatku vojny zničili vyše tisíc domov, z ktorých desiatky sa nebudú dať opraviť.

Delostrelecké útoky však ukrajinské sily zaznamenali tiež v ďalších častiach krajiny, napríklad pri Charkove či v Záporožskej oblasti.

Preskupovanie vojsk

Presun časti ruských vojsk zo severu Doneckej oblasti na posilnenie obrany okupovanej časti južnej Ukrajiny pripraví ruskú ofenzívu na Slovjansk o nevyhnutnú bojovú silu. 

Toto stiahnutie pravdepodobne vytvorí ukrajinským vojskám podmienky na začatie protiútoku v smere na Izjum, upozornil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Presuny ruských jednotiek do Záporožskej oblasti podľa expertov tiež naznačujú, že ukrajinská protiofenzíva sa neobmedzí len na Chersonskú oblasť. Pravdepodobne ju budú viesť po celej južnej časti krajiny.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v utorok na twitteri poďakoval Spojeným štátom za nový balík vojenskej pomoci v hodnote 550 miliónov dolárov (asi 537 mil. eur) a označil ho za ďalšiu „investíciu do bezpečnosti východného krídla NATO“.

„Naši delostrelci sú pripravení premeniť noc v deň, aby vyhnali ruských okupantov z Ukrajiny!“ prisľúbil Reznikov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu prišlo za 160 dní vojny už o 41 170 vojakov, 1 786 tankov a 4 014 obrnených vozidiel. Tieto údaje však nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet