Na hlavný obsah

Ruskí vojaci sa sťažujú, že pre odmietnutie bojovať boli väznení v zlých podmienkach

Vojakov držali v horších podmienkach ako vo väzení.

Ruskí vojaci sa sťažujú, že pre odmietnutie bojovať boli väznení v zlých podmienkach
Ruskí vojaci na Ukrajine. Foto: ČTK/AP

Ruskí vojaci, ktorí odmietli bojovať na Ukrajine a boli pre to väznení, sa obrátili na ruský vyšetrovací výbor. Chcú, aby záležitosť preveril a stíhal ich veliteľa.

Podľa serveru Meduza a ruskojazyčného webu stanice BBC o tom informoval Pavol Čikov, právnik a zakladateľ organizácie na ochranu ľudských práv Agora. Sťažnosť podľa neho podalo niekoľko vojakov, ktorých počet nespresnil.

Na viacerých miestach východoukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorú ovládajú ruské a proruské invázne sily, držali vojakov pre odmietnutie bojovať v horších podmienkach ako vo väzení, napísala BBC s odvolaním sa na Čikova.

„V miestnosti so zamrežovanými oknami a železnými dverami, ktoré sa zatvárali zvonka, nebolo základné príslušenstvo. Pre telesné potreby sa používalo železné vedro a plastové fľaše. Chýbalo im jedlo a doklady. Veci im odobrali,“ píše sa vo vyhlásení sťažujúcich sa ruských vojakov.

V podobných podmienkach bolo podľa nich nezákonne držaných najmenej 140 ľudí, zároveň proti nim nikto nevzniesol žiadne obvinenia.

Médiá Vjorstka, Nastojaščeje vremja a Mediazona už skôr informovali o tom, že v „neoficiálnych“ väzniciach v samozvanej Luhanskej ľudovej republike zadržiavajú vyše 200 ruských vojakov, ktorí nechcú bojovať.

Odvolávajú sa na proruský separatistický útvar nachádzajúci sa v Luhanskej oblasti.

Ruský vyšetrovací výbor je kriminálna ústredňa, ktorá sa zaoberá závažnými zločinmi. Je podriadený priamo prezidentovi Ruskej federácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet