Na hlavný obsah

Jeho vynálezy urýchlili nástup priemyselnej revolúcie

Súd patenty Richarda Arkwrighta zrušil, ale on sa napriek tomu stal bohatým.

Jeho vynálezy urýchlili nástup priemyselnej revolúcie
Portrét Richarda Arkwrighta. Foto: Wikimedia Commons

Richard Arkwright je považovaný za otca moderného továrenského systému a jeho vynálezy boli katalyzátorom priemyselnej revolúcie, informuje BBC. Jeho inovácie zásadne zmenili Anglicko v čase priemyselnej revolúcie a urobili z neho boháča.

Narodil sa v Prestone 23. decembra 1732 ako syn krajčíra. Jeho rodina nemala peniaze na to, aby ho poslala do školy, ale jeho sesternica Ellen ho naučila čítať a písať.

Podpis Richarda Arkwrighta
Podpis Richarda Arkwrighta.Foto: Wikimedia Commons

Začal pracovať ako učeň u holiča a až po smrti svojej prvej manželky sa stal podnikateľom. Jeho druhé manželstvo s Margaret Bigginsovou v roku 1761 mu prinieslo malý príjem, vďaka ktorému rozšíril holičstvo. Získal tajnú metódu farbenia vlasov a cestoval po celej krajine.

Počas týchto ciest nakupoval ľudské vlasy, ktoré neskôr použil pri výrobe parochní.

Z holiča vynálezca

Bol často v kontakte s tkáčmi a pradiarmi a keď móda nosenia parochní upadala, vymýšľal mechanické vynálezy v oblasti textilu, aby sa ďalej uživil.

V roku 1767 v Anglicku zaviedli stroj na spracovávanie bavlny a James Hargreaves vynašiel pradiarenský stroj. S pomocou hodinára Johna Kaya, ktorý pracoval na mechanickom pradiarenskom stroji, Arkwright urobil vylepšenia.

Mykací stroj Richarda Arkwrighta.
Stroj Richarda Arkwrighta. Zdroj: Wikimedia CommonsFoto: Wikimedia Commons

Tie potom produkovali silnejšiu priadzu a vyžadovali menej fyzickej práce. Jeho nový stroj na spracovávanie bavlny patentovali v roku 1775.

Efektívny systém

Arkwrightovo bohatstvo naďalej rástlo a v Prestone postavil konský mlyn – prvý z mnohých. Vyvinul mlyny, v ktorých celý proces výroby priadze vykonával jeden stroj a ten bol ďalej doplnený systémom, v ktorom bola rozdelená práca.

Bolo to efektívnejšie a zvyšovalo to zisky. Arkwright bol tiež prvý, kto použil parný stroj Jamesa Wattsa na pohon textilných strojov, hoci ho používal iba na čerpanie vody do vodného kolesa mlyna. Z kombinovaného použitia parného stroja a mechanických strojov nakoniec vyvinul výkonný tkáčsky stroj.

Mlyn Stanley vybudovaný Richardom Arkwrightom.
Mlyn Stanley vybudovaný Richardom Arkwrightom. Zdroj: Wikimedia CommonsFoto: Wikimedia Commons

Od roku 1775 prebiehala séria súdnych sporov. Vynálezcovia napadli Arkwrightove patenty ako kópie iných diel a v roku 1785 ich zrušili. Napriek tomu Arkwrighta v roku 1786 povýšili do rytierskeho stavu a do svojej smrti 3. augusta 1792 založil továrne v Derbyshire, Staffordshire, Lancashire a v Škótsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet