Na hlavný obsah

FBI čelí po domovej razii v sídle Donalda Trumpa vážnym hrozbám

Americký minister spravodlivosti vyhrážky odsúdil.

FBI čelí po domovej razii v sídle Donalda Trumpa vážnym hrozbám
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

V americkom Cincinnati v štáte Ohio zaútočil útočnou puškou muž v nepriestrelnej veste na miestnu pobočku FBI. Po naháňačke a krátkej prestrelke ho polícia obkľúčila. Páchateľa po zlyhaní vyjednávania zastrelili.

Americká FBI preveruje jeho väzby na pravicových extrémistov, vrátane podporovateľov exprezidenta Donalda Trumpa, u ktorého agenti tento týždeň urobili raziu. Niekdajší šéf Bieleho domu je za čo najrýchlejšie zverejnenie oficiálneho dôvodu prehliadky.

Po razii v sídle Donalda Trumpa sa roztrhlo vrece s hrozbami. Zastrelený páchateľ, 42-ročný Ricky Shiffer, patril k jeho podporovateľom.

Minister spravodlivosti Merrick Garland odsúdil vyhrážky namierené proti FBI. „Muži a ženy v FBI a na ministerstve spravodlivosti sú patrioti, ktorí slúžia verejnosti. Každý deň ochraňujú Američanov pred násilnými zločinmi, terorizmom a inými hrozbami,“ uviedol.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Trumpovi právnici nereagovali

Trump tvrdí, že je politický prenasledovaný a jeho syn Eric označil raziu FBI v Mar-a-Lago za ničím nevyprovokovanú.

Ministerstvo spravodlivosti však potvrdilo, že Trumpovi právnici dostali súdny príkaz na vydanie tajných dokumentov už pred pár mesiacmi. Keďže nereagovali, vyšetrovatelia požiadali sudcu o schválenie domovej prehliadky.

Garland oznámil, že ministerstvo požiadalo federálneho sudcu o odtajnenie znenia súdneho príkazu na domovú prehliadku a aj zoznamu dokumentov, ktoré si agenti z Mar-a-Lago odniesli. Zoznam majú aj Trumpoví právnici.

„Eric Trump, ktorý hovoril v mene svojho otca, poprel, že nedostali zoznam odnesených vecí. To iba potvrdzuje, že musíme byť skeptický k tomu, čo Trumpova rodina hovorí, lebo v tomto prípade nehovorila pravdu,“ vysvetlil Jonathan Karl, novinár televízie ABC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál