Na hlavný obsah

Moskva obvinila Kyjev, že otrávila ich vojakov v Záporožskej oblasti

Ukrajina to popiera.

Moskva obvinila Kyjev, že otrávila ich vojakov v Záporožskej oblasti
Ruskí vojaci hliadkujú na ceste, ktorá vedie k Záporožskej jadrovej elektrárni. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v sobotu (20. 8.) obvinilo Ukrajinu, že koncom júla spôsobila otrávenie niektorých ruských vojakov pôsobiacich v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Agentúra Reuters súčasne s touto správou priniesla aj reakciu poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka. Údajnú otravu si mohli ruskí vojaci spôsobiť sami, ak konzumovali mäso z konzervy po dátume odporúčanej spotreby, tvrdí.

Pripomenul, že ruskí vojaci na Ukrajine sa od prvých dní invázie na Ukrajinu sťažujú, že dostávajú potravinové balíčky, ktoré sú dávno po dátume spotreby stanovujúcom, dokedy je bezpečné potravinu jesť.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že 31. júla sa do vojenskej nemocnice previezlo niekoľko ruských vojakov s príznakmi vážnej otravy. Testy preukázali v ich telách toxickú látku botulotoxín typu B.

„V súvislosti s faktom chemického terorizmu, ktorý odobril režim (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, Rusko pripravuje podporné dôkazy s výsledkami všetkých analýz,“ uviedlo ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení s tým, že dôkazy pošle Rusko Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Moskva neuviedla, koľko vojakov sa údajne otrávilo, ani aký je ich súčasný stav. Nešpecifikovala ani, o aké „podporné dôkazy“ ide.

Ruské ministerstvo obrany tiež uviedlo, že vedie dodatočné vyšetrovanie okolností, za akých ochorel Ruskom dosadený šéf administratívy okupovanej Chersonskej oblasti Volodymyr Saľdo.

Saľda, ktorý bol v minulosti primátorom Chersonu, začiatkom augusta vo vážnom stave hospitalizovali s príznakmi otravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet