Na hlavný obsah

Kyjev prezradil počet vojakov, ktorí padli za obranu svojej rodnej krajiny

O život prišlo takmer 9 000 vojakov.

Kyjev prezradil počet vojakov, ktorí padli za obranu svojej rodnej krajiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo vojne s Ruskom padlo takmer 9 000 ukrajinských vojakov, oznámil v pondelok (22. 8.) náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina a tiež server RBK Ukrajina.

Ide o jedno z mála vyhlásení ukrajinských predstaviteľov o vlastných vojenských stratách v konflikte, ktorý Moskva rozpútala 24. februára, poznamenala agentúra AFP.

„Tejto vojny sa nezúčastňujú len vojaci a tí, ktorí vzali do ruky zbraň, (i) naše malé deti, ktoré sa neprevinili ničím iným, okrem toho, že sa narodili práve tu a práve v tejto dobe. Ony naozaj ničomu nerozumejú, čo sa deje, ale jednoznačne potrebujú ochranu, pretože ich otec odišiel na front, a možno je medzi tými takmer 9 000 hrdinami, ktorí padli,“ uviedol Zalužnyj podľa ukrajinských médií.

Podľa AFP predchádzajúci odhad pochádzal z polovice apríla. Vtedy prezident Volodymyr Zelenskyj spomenul, že od začiatku ruskej ofenzívy padlo až 3 000 ukrajinských vojakov. Zranených bolo v tom čase okolo 10 000.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak pred časom uviedol, že straty ukrajinskej armády predstavujú 100 až 200 vojakov denne. Minister obrany Oleksij Reznikov podľa neho tiež skôr uviedol, že najvyššie straty Kyjev zaznamenal v máji.

Ukrajina ani Rusko vlastné straty neoznamujú, informujú však pomerne pravidelne o stratách druhej strany.

Podľa ukrajinského generálneho štábu prišla ruská invázna armáda za necelých šesť mesiacov vojny o 45 400 vojakov. Podobné údaje poskytnuté jednotlivými stranami konfliktu nemožno nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet