Na hlavný obsah

Našlo sa ďalšie ložisko plynu v cyperských vodách

Ide o tretí takýto objav.

Našlo sa ďalšie ložisko plynu v cyperských vodách
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Francúzska spoločnosť TotalEnergies a talianska Eni oznámili objav veľkého ložiska zemného plynu pri pobreží Cypru. Je to už tretí objav ložiska plynu v cyperských vodách. Informuje o tom agentúra Reuters.

Francúzsky a taliansky energetický koncern v pondelok (22. 8.) uviedli, že najnovšie veľké zásoby plynu objavili vo vrte Cronos-1, kde s prácami začali 6. mája.

„Predbežné odhady naznačujú, že sa v danom mieste nachádza zhruba 2, 5 bilióna kubických stôp zemného plynu, pričom je tu veľká šanca na omnoho vyšší objem, čo ukážu ďalšie prieskumy v oblasti,“ informovali spoločnosti.

Podľa cyperského ministerstva energetiky by objavy plynu pri Cypre mali Európe pomôcť zvýšiť jej energetickú bezpečnosť.

Cyprus zaznamenal prvý objav, ktorým bolo ložisko Aphrodite, v roku 2011. V súčasnosti projekt so zhruba 4, 5 bilióna kubických stôp plynu prevádzkuje americký ropný koncern Chevron.

Prieskumy pri pobreží Cypru uskutočňujú aj ďalší americký koncern Exxon Mobil a firma Qatar Petroleum.

S cyperským prieskumom v mori však nesúhlasí Turecko, ktoré tvrdí, že Cyprus svojím programom zasahuje do práv cyperských Turkov žijúcich na severe ostrova.

Ostrov je rozdelený na grécku a tureckú časť od roku 1974, keď turecké vojská po pokuse cyperských Grékov o prevrat obsadili severnú časť Cypru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika