Na hlavný obsah

Hlas chce dať dôchodcom jednorazovú dávku vo výške 515 eur

Navrhuje aj prídavok na dieťa v hodnote 200 eur.

Hlas chce dať dôchodcom jednorazovú dávku vo výške 515 eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mimoparlamentná strana Hlas-SD predložila do parlamentu návrh, aby štát dôchodcom vyplatil jednorazovú dávku v hodnote priemerného mesačného dôchodku na Slovensku. Informoval o tom v piatok (26. 8.) predseda strany Peter Pellegrini.

Podľa nezaradeného poslanca Erika Tomáša (Hlas-SD) by sa hodnota priemerného dôchodku vypočítavala za mesiac august a vyplatiť by ju štát mal do konca roka. Spresnil, že hodnota priemerného mesačného dôchodku za júl bola 515 eur. Približne s takouto sumou počítajú aj za august.

„Treba prestať hrať túto hru s dôchodcami a dať im riadny a spravodlivý trinásty dôchodok,“ uviedlo Tomáš. Jednorazový dôchodok v sume približne 515 eur by vyplatili všetkým dôchodcom bez rozdielu – aj tým s najnižšími dôchodkami, aj tým s vyššími.

Návrh údajne konzultovali aj s Jednotou dôchodcov Slovenska (JDS), ktorá ho privítala. Vyplatený by bol podľa Hlasu zo sociálneho poistenia. „Menia sa pomery v parlamente, tak by to mohlo končene vyjsť, aby naše návrhy prešli,“ dodal Tomáš.

Do parlamentu zároveň predkladajú aj návrh na jednorazovú dávku 200 eur pre rodiny s deťmi. Peniaze by išli na každé nezaopatrené študujúce dieťa vo veku do 25 rokov. Náklady na toto opatrenie vyčíslili na úrovni 225 miliónov eur. Ako termín vyplatenia navrhli október alebo november.

Pellegrini kritizoval spôsob, akým vláda reaguje na zdražovanie. „Kým niektoré krajiny predstavujú balík za balíkom, u nás je vláda neschopná. Nevie, čo má robiť, zmieta sa v kríze. Obťažuje ľudí vlastnými problémami,“ zdôraznil.

Kritizoval aj štvrtkový (25. 8.) návrh hnutia Sme rodina, ktoré prišlo s tromi alternatívami, ako pomôcť dôchodcom na Slovensku. „Čo on chce ešte len chystať? Už to dávno mali schváliť a oznámiť štedrú a výraznú pomoc,“ reagoval na ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Jednota dôchodcov návrh víta

Podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná v reakcii uviedla, že návrh na vyplatenie 13. dôchodku vo výške priemerného starobného dôchodku pre všetkých seniorov vítajú. Ide podľa nej zatiaľ o najvyššiu navrhovanú pomoc, s ktorou prišli politické strany po spustení petície JDS od 1. augusta 2022.

„Prešli prázdniny a pomoc pre seniorov sa stále odďaľuje. Inflácia pritom presahuje každý mesiac nové rekordy, výnimkou nebol ani júl. Seniori už melú z posledných síl, ale podpora, ktorú sme dostali z regiónov v rámci zberu podpisov na petíciu nielen od našich členov, je úžasná,“ uviedol predseda JDS Michal Kotian.

„Budeme naďalej presadzovať naše požiadavky. Požadujeme čo najvyššiu pomoc pre seniorov. Aj preto je pre nás návrh skupiny poslancov Hlasu na vyplatenie skutočného 13. dôchodku vo výške priemerného starobného dôchodku najprijateľnejším riešením,“ dodal.

O Krajniakovej ponuke chce JDS podľa neho ešte rokovať. „Pomoc, ktorú si my predstavujeme ako minimálnu, je príspevok aspoň 50 eur mesačne pre každého seniora od 1. augusta až do konca roka 2022, čo je minimálne 300 eur pre každého seniora. Požiadali sme každú politickú stranu o stretnutie. Budúci týždeň 30. augusta oznámime výsledky petície, ktoré sú pre nás zaväzujúce,“ doplnil predseda JDS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko