Na hlavný obsah

Záporožskú jadrovú elektráreň opäť ostreľujú

Zranených zatiaľ nehlásia.

Záporožskú jadrovú elektráreň opäť ostreľujú
Na fotografii cesta, ktorá vedie k Záporožskej jadrovej elektrárni. Foto: TASR/AP

Ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom v sobotňajšom (26. 8.) vyhlásení upozornila na vysoké riziko úniku rádioaktívnych látok v dôsledku pokračujúceho ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej ruskými vojskami.

Z ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe sa v sobotu opäť navzájom obvinili obe znepriatelené strany, čo sa v poslednom čase stalo už niekoľkokrát.

Záporožská jadrová elektráreň je v prevádzke „s rizikom porušenia noriem radiačnej a požiarnej bezpečnosti“, uviedol Enerhoatom. „Počas uplynulého dňa ruská armáda opakovane ostreľovala areál elektrárne, škody sa v súčasnosti zisťujú,“ uviedla spoločnosť.

Zároveň pripomenula, že vo štvrtok (25. 8.) po prestávke vynútenej požiarom obnovili dodávky elektriny do ukrajinskej energetickej siete dva z celkovo šiestich reaktorov záporožskej elektrárne.

„Aktuálne nie sú žiadne pripomienky k prevádzke zariadení a zabezpečovacích systémov. Zároveň ale vzhľadom na prítomnosť ruskej armády, jej zbraní, vybavenia a výbušnín v elektrárni, existujú vážne riziká pre bezpečnú prevádzku. Periodické ostreľovanie poškodilo infraštruktúru. Hrozí únik vodíka a rozptýlenie rádioaktívnych látok, vysoké je aj nebezpečenstvo požiaru,“ dodal Enerhoatom.

„Radiačná situácia na Záporožskej jadrovej elektrárni je v norme,“ uviedol v sobotu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podľa neho elektráreň chránia „špecializované ruské vojenské jednotky“. Súčasne podľa agentúry Interfax vyhlásil, že „v areáli elektrárne nie sú ťažké zbrane“.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo ukrajinské jednotky, že za posledných 24 hodín na elektráreň strieľali trikrát. Rusmi dosadené úrady v okupovanom Enerhodare podľa Interfaxu tvrdia, že ukrajinské jednotky ostreľujú mesto a priľahlú elektráreň z amerických húfníc kalibru 155 milimetrov.

V sobotu dopoludnia zaznamenali deväť zásahov blízko elektrárne, ďalších 20 rán delá vypálili v noci, pričom päť výstrelov mierilo do blízkosti elektrárne. Doteraz však nebol nikto zranený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet