Na hlavný obsah

Na Slovensko by koncom roka mali doraziť prvé tanky Leopard, potrebujú však úpravu

Problémom je komunikačný systém.

Na Slovensko by koncom roka mali doraziť prvé tanky Leopard, potrebujú však úpravu
Na archívnej snímke tank Leopard 2A4. Foto: ČTK/PAP

Na Slovensko by koncom roka mali doraziť prvé tanky Leopard. Ťažká bojová technika, ktorú Slovensko získalo v rámci výmeny za 30 kusov bojových vozidiel pechoty, však ešte musí prejsť komplexnou generálnou opravou. Ministerstvo obrany okrem toho plánuje spomínané tanky ešte upraviť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Po komplexnej úprave v Berlíne chce ministerstvo obrany vystužiť Leopardy špeciálnou technikou, aby spĺňala požiadavky NATO. „Nebudeme sa musieť k ničomu zaviazať – k žiadnej modernizácii ani doplatkom. Do systémov budeme montovať komunikačné prostriedky, utajované v rámci Severoatlantickej aliancie, ktoré máme k dispozícii. To je naša národná zodpovednosť a to tam dodáme,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Úpravu budú možno financovať USA

Nemecké tanky však údajne majú zabudovaný vlastný telekomunikačný systém. Nie je však kompatibilný so slovenskou vojenskou technikou. Koľko bude úprava stáť, zatiaľ nie je známe. Podľa šéfa rezortu ju môžu financovať aj Spojené štáty ako náš hlavný aliančný spojenec.

„Investícia bude buď z existujúcich prostriedkov, ktoré už máme. Keď sme ich odniekiaľ odmontovali, tak ich niekde namontujeme. Alebo to budeme riešiť cez FMF (Foreign military financing) Spojených štátov amerických. To znamená, nás to nebude stáť nič,“ vysvetlil Naď.

Prostriedky z tohto fondu môžeme využiť iba v prípade nákupu americkej vojenskej techniky. Zrejme tak pôjde o ďalší systém zo Spojených štátov, keďže naša armáda už jeden využíva.

„Komunikačný systém sme dostali kedysi na jeden prápor. Pretože sme nevedeli zabezpečiť kompatibilitu našich strojov, tak sme z toho neustále robili akoby putovný systém, že sme ho odmontovali a dali niekde inde, čím sa systém aj kazí,“ vysvetľuje generál vo výslužbe Pavel Macko.

Dodáva, že rádiostanica chýba vo viacerých typoch našej armádnej techniky. Pre zabezpečenie jednotného systému velenia je dôležité, aby ich mali aj vozidlá zo Švédska a Fínska, ktoré sme kúpili v rámci najväčšieho armádneho tendra v histórii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál