Na hlavný obsah

Ukrajine darujeme 30 bojových vozidiel, od Nemecka dostaneme 15 tankov

Slovensko podpísalo dohodu s Nemeckom.

Ukrajine darujeme 30 bojových vozidiel, od Nemecka dostaneme 15 tankov
Na snímke zľava nemecký štátny tajomník Benedikt Zimmer, slovenský štátny tajomník Marian Majer a minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas podpisu dohody o posilňovaní vojenskej spolupráce. Foto: TASR

Podľa dohody Slovensko pošle na Ukrajinu 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1 zo zálohy ozbrojených síl. Namiesto nich dostaneme z Nemecka 15 tankov Leopard 2A4. Dohodu podpísali štátni tajomníci nemeckého a slovenského rezortu obrany Benedikt Zimmer a Marian Majer v utorok (23. 8.).

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) ide o veľmi výhodnú dohodu pre Slovensko. „Leopardy majú hodnotu ďaleko za sumou 100 miliónov eur,“ dodal. Tanky nemecká strana dodá upravené do plnohodnotného stavu aj s muníciou a komplexným výcvikom.

Prvý tank by mal na Slovensko doraziť do konca roka. Toto vozidlo bude slúžiť na zaúčanie obsluhujúceho personálu. Čo sa týka slovenských BVP-1 smerujúcich na Ukrajinu „treba najskôr spraviť právne kroky, až potom ich môžeme poslať,“ avizoval. Môže to trvať niekoľko týždňov.

Za nemecké tanky podľa Naďa nebude SR nič doplácať. „Je to barter,“ vysvetlil. Potrebné je ich vybaviť komunikačnými prostriedkami, ktoré buď premontujeme z iných zariadení, alebo na ne získame financie cez americký program Foreign Military Financing.

Zároveň sa podľa Naďa zbavujeme závislosti od Ruska tým, že vymieňame sovietsku techniku, pre ktorú je stále náročnejšie hľadať náhradné diely.

Slovensko má momentálne podľa ministra 30 tankov T-72. Podľa NATO je odporúčaný minimálny počet na vytvorenie plnohodnotného práporu v prípade ohrozenia krajiny 43 tankov. „Vďaka nemeckým Leopardom budeme mať tankov 45,“ vysvetlil minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko