Na hlavný obsah

Najvyšší súd v Keni potvrdil výsledky prezidentských volieb

Voľby vyhral doterajší viceprezident.

Najvyšší súd v Keni potvrdil výsledky prezidentských volieb
Neúspešný prezidentský kandidát v Keni Rail Odinga. Foto: TASR/AP

Kenský najvyšší súd v pondelok (5. 9.) jednomyseľne rozhodol, že výsledky augustových prezidentských volieb ostávajú v platnosti. Zamietol sťažnosť opozičného kandidáta Raila Odingu. Voľby tesne vyhral doterajší viceprezident William Ruto so ziskom 50,49 % hlasov. O rozhodnutí súdu informovali svetové agentúry.

„Toto rozhodnutie je jednomyseľné. Kasačné sťažnosti sa zamietajú. V súlade s tým vyhlasujeme prvého respondenta (Williama Ruta) za zvoleného prezidenta,“ uviedla podľa AFP predsedníčka súdu Martha Koomeová.

Voľby sa konali 9. augusta a panovali obavy, že výsledok a spory okolo neho povedú rovnako ako pri predchádzajúcich voľbách k násiliu.

Štyria členovia volebnej komisie oznámili, že nesúhlasia s výsledkom, ktorý v tom čase ešte nezverejnili, pretože overovací proces pri sčítaní hlasov podľa nich nevykonali poctivo. Rozdiel medzi Odingom a Rutom bol 233 211 hlasov.

Oba tábory v uplynulých dňoch sľúbili, že budú rešpektovať rozhodnutie najvyššieho súdu, známeho svojou nezávislosťou, píše AFP.

Päťdesiatpäťročný Ruto by mal v súlade s ústavou zložiť prísahu 13. septembra. Stane sa piatym prezidentom od nezávislosti krajiny v roku 1963.

Sedemdesiatsedemročný Odinga v prezidentských voľbách už piatykrát neuspel, hoci mal podporu odchádzajúceho prezidenta aj svojej mocnej opozičnej strany. Odinga už v minulosti trikrát protestoval proti výsledkom volieb. V roku 2017 najvyšší súd rozhodol v jeho prospech a výsledok volieb zrušil, čo je v Afrike doteraz nevídaný jav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet