Na hlavný obsah

Mestá sa pripravujú na riešenie ekonomickej a energetickej krízy

Vláde posielajú 6 konkrétnych návrhov.

Mestá sa pripravujú na riešenie ekonomickej a energetickej krízy
Ilustračná fotografia stožiarov elektrického vedenia. Foto: Unsplash

Samosprávy musia okamžite riešiť aktuálnu ekonomickú a energetickú krízu. Únia miest Slovenska (ÚMS) preto adresuje vláde šesť vlastných, konkrétnych návrhov, ktoré mestám môžu pomôcť zvládnuť dramatickú finančnú situáciu. V utorok (6. 9.) o tom informovala ÚMS.

„Po skúsenostiach z posledných rokov už mestá vedia, že  spoľahnúť sa môžu predovšetkým samé na seba. Napriek tomu však platí, že systémové a strategické opatrenia musia prísť zo strany štátu,“ informuje.

Zhodli sa na tom zástupcovia miest na utorkovom online rokovaní Prezídia ÚMS. List s týmto návrhmi ÚMS zašle predsedovi vlády SR, ministrovi financií SR, predsedovi NR SR a predsedom poslaneckých klubov.

ÚMS pripomína, že obrovský nárast bežných výdavkov nielenže ohrozuje plnenie základných funkcií miest, ale paralyzuje možnosti dôležitých investícií, vrátane spolufinancovania projektov z eurofondov. Bez dostatočných finančných zdrojov nedokážu mestá potrebne rýchlo reagovať ani na riešenie extrémne vysokých cien energii a  energetickej krízy.  

„Dlhodobo upozorňujeme štát na to, aké dramatické následky majú na mestá rozhodnutia vlády a parlamentu. Neustále vyzývame štát k predloženiu systémových opatrení, ktoré nielen napravia súčasné nedostatky, ale budú aj riešením pre budúcnosť,“ povedal Richard Rybníček, prezident ÚMS.

Uviedol, že aj teraz prichádzajú s konkrétnymi návrhmi a chcem veriť, že ich vláda vypočuje a prijme. „Sme viazaní zákonom a našou prísahou, že sa musíme postarať  o našich obyvateľov. Preto žiadame predstaviteľov štátu, aby nám k tomu vytvorili podmienky,“ dodal.

V súvislosti s energetickou krízou ÚMS schválila vytvorenie samostatnej pracovnej skupiny zo zástupcov členských miest, ktorá bude pomáhať mestám v hľadaní riešení.

„Jej závery budú zároveň slúžiť ako relevantné podklady pri zastupovaní miest v štátom zriadených pracovných skupinách pre riešenie aktuálnej energetickej krízy,“ ozrejmila ÚMS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko