Na hlavný obsah

Z košického U. S. Steelu odídu ďalší pracovníci

Zamestnanec, ktorý sa rozhodne ukončiť pracovný pomer v spoločnosti, dostane štedrú dotáciu.

Z košického U. S. Steelu odídu ďalší pracovníci. Neprepustia ich, ale výpovede dajú dobrovoľne. Zamestnanec, ktorý sa rozhodne ukončiť pracovný pomer, dostane štedrú dotáciu. Nejde pritom o novinku. Motivačný program zavádzajú oceliari pravidelne. Vo fabrike aktuálne pracuje približne 9 500 zamestnancov. Pred tromi rokmi ich bolo okolo 12 000.

Zamestnanec, ktorý v U. S. Steel-e odpracoval minimálne päť rokov môže počas najbližšieho týždňa požiadať o dobrovoľný odchod. Motivovať ho má odstupné. Dostane maximálne 14 priemerných mesačných platov. Závisí to od odrobených rokov. Priemerná mzda v oceliarňach je aktuálne 2 500 eur.

„Potrebujeme byť maximálne efektívni, aby sme v tej tvrdej konkurencii obstáli,“ uviedol Ján Bača, hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice.

Motivačný program využije podľa odborárov asi 500 ľudí. Odídu v čase, keď sa znova skloňuje predaj košickej huty. Či U.S. Steel fabriku pripravuje pre potenciálneho kupca, komentovať odmietol.

Navyše, s odborármi sa už mesiace nevie dohodnúť na novom dodatku ku kolektívnej zmluve. Spor neurovnala ani mediátorka. Odborári teraz spisujú petíciu za vyhlásenie ostrého štrajku. Firma totiž chce, aby zamestnanci pracovali o dve hodiny týždenne viac po celý rok. Huta môže navýšiť čas už aj teraz, no maximálne na šesť mesiacov v roku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Využíva sa to tam, kde je to potrebné, a myslíme si, že prax ukazuje, že je to postačujúce,“ povedal Juraj Varga, predseda odborárov.

U.S. Steel navyše na dva mesiace vypol vysokú pec. Ide vraj len o plánovanú odstávku. Pre vysoké ceny energií obmedzovať výrobu zatiaľ neplánuje. Naopak, jeden z najväčších výrobcov železa na svete, spoločnosť ArcelorMittal, áno. V Európe odstavila dve pece.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny