Na hlavný obsah

Srbská pravoslávna cirkev podporila zákaz podujatia EuroPride

Podujatie zrušili kvôli obavám z možných útokov extrémistov.

Srbská pravoslávna cirkev podporila zákaz podujatia EuroPride
Ilustračná snímka ženy mávajúcej dúhovou vlajkou. Foto: Unsplash

Hlavný predstaviteľ srbskej pravoslávnej cirkvi v utorok (6. 9.) podporil zákaz podujatia EuroPride na podporu komunity LGBTI. To sa má uskutočniť budúci týždeň v Belehrade.

Podľa patriarchu Porfirija táto téma ohrozuje tradičné hodnoty Srbska. Informovala agentúra AP.

Patriarcha zverejnil video so svojím vyjadrením v čase, keď miestne úrady oznámili, že EuroPride rušia pre obavy z možných útokov pravicových extrémistov. Vyslúžilo si to medzinárodnú kritiku a v Srbsku vyvolalo búrlivú odozvu.

Podľa patriarchu Porfirija je zrušenie EuroPridu „správne a oprávnené“. Dodal tiež, že táto téma bola Srbom „umelo nanútená a je úplne v protiklade s hodnotovým systémom srbského národa“.

Organizátori EuroPridu si Belehrad pre túto každoročnú akciu vybrali pred tromi rokmi. V tom čase ich rozhodnutie viacerí vnímali ako veľký pokrok, keďže Srbsko je tradične konzervatívna krajina a pravoslávna cirkev má značný vplyv na spoločnosť.

Srbsko sa uchádza o členstvo v Európskej únii a preto sa zaviazalo posilniť práva komunity LGBTI. V krajine sa už uskutočnilo niekoľko dúhových pochodov, ktoré sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Plánovaný EuroPride však vyvolal silné protesty proruských skupín.

Zástupca organizátorov Goran Miletič uviedol, že o konaní EuroPridu stále rokujú so srbskou vládou. Na akcii, ktorá by mala zahŕňať dúhový pochod a niekoľko open-air koncertov, sa plánujú zúčastniť i viacerí predstavitelia EÚ.

Povedal, že prípravy na zhromaždenie, na ktorom sa očakáva účasť 15 000 ľudí, stále prebiehajú. „Nevzdáme sa pochodu,“ povedal Miletič.

Zrušenie zákazu podporil aj minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet