Na hlavný obsah

V Mochovciach začali so zavážaním paliva do 3. bloku

Zavážanie bude trvať asi 4 a pol dňa.

V reaktore tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce je už prvé palivo. Elektrárne začali s jeho navážaním v piatok (9. 9.) po polnoci. Teda hneď po tom, ako nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie úradov.

Po nabehnutí na plný výkon, bude Slovensko v produkcii elektrickej energie sebestačné. Spustenie elektrárne prinesie aj garantované ceny pre domácnosti.

Krátko po polnoci bolo v elektrárni v Mochovciach rušno. Po rokoch výstavby a riešenia najrôznejších problémov sa začalo zavážanie jadrového paliva do reaktora.

Zavážanie paliva bude trvať asi 4 a pol dňa. Nasledovať budú testy a prvá elektrina by sa do siete mala dostať na prelome októbra a novembra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Začína sa aktívny život tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Je to zároveň míľnik v tom, že Slovensko sa stáva nezávislé od dovozu elektriny, teda stáva sa sebestačným. Na plný výkon by sme mali ísť niekedy začiatkom roka 2023,“ vysvetľuje Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

„Verím, že tento proces pôjde hladko a ja aj celý úrad sme presvedčení, že elektráreň môže pracovať bezpečne,“ uviedla Marta Žiaková, predsedníčka Úradu jadrového dozoru.

Ceny stúpnu len mierne

Naposledy sa na Slovensku elektráreň spúšťala v roku 1999, bol ňou práve druhý blok Mochoviec. Pridaním tretieho sa podiel energie vyrobený z jadra u nás zvýši z 52 na 65 percent. Elektrárne deklarujú, že palivo majú v zásobách na rok a obstarávajú ďalšie.

„Elektrickú energiu budú v priebehu niekoľkých mesiacov dodávať do siete v prvom rade pre občanov Slovenskej republiky. Týmto sa napĺňa práve aj tá možnosť, aby sme vedeli garantovať ceny alebo dodávať silovú zložku cien na úrovni roku 2022,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Potrebujeme doriešiť ešte detaily pri distribučných poplatkoch, ale celkovo môžem povedať, že budúci rok budú domácnosti platiť iba mierne viac ako platia dnes. V súčasnosti je celková cena vrátane DPH 19 centov za kilowatthodinu. Nová cena bude mierne vyššia práve kvôli distribučným poplatkom,“ priblížil odchádzajúci minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Naďalej však platí, že výhodnejšiu cenu elektriny budú mať domácnosti len na 85 percent ich spotreby z minulých rokov, ak minú viac, za zvyšok energie si priplatia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko