Na hlavný obsah

Iga Swiateková nenašla premožiteľku ani v treťom grandslamovom finále

Získala už siedmu tohtoročnú trofej.

Iga Swiateková nenašla premožiteľku ani v treťom grandslamovom finále
Na snímke poľská tenistka Iga Swiateková s víťaznou trofejou. Foto: TASR

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na US Open. Vo finále uspela desiatykrát v rade, v boji o celkový triumf na turnaji okúsila naposledy prehru v apríli 2019.

Turnajová jednotka zdolala vo finále nasadenú päťku Tunisanku Ons Jabeurovú 6:2, 7:6 (5) a získala tretí grandslamový titul. V tejto sezóne i v roku 2020 triumfovala na Roland Garros v Paríži.

Dvadsaťjedenročná Swiateková je historicky prvou poľskou šampiónkou záverečného podujatia veľkej štvorky.

Zároveň je najmladšou trojnásobnou grandslamovou víťazkou od januára 2008, keď Ruska Maria Šarapovová vo veku 20 rokov nenašla premožiteľku na Australian Open.

Swiateková si z New Yorku odnáša prémiu 2, 6 milióna USD (2 587 322 eur) pred zdanením a 2 000 bodov do svetového rebríčka WTA. Poľka získala vo Flushing Meadows už svoju siedmu tohtoročnú trofej.

Pre Jabeurovú to bolo druhé neúspešne grandslamové finále, vo Wimbledone podľahla v dueli o titul Kazaške Jelene Rybakinovej.

Napriek sobotňajšej (10. 9.) prehre sa v novom vydaní rebríčka vráti na druhé miesto. Žiadnej africkej či arabskej hráčke sa nepodarilo postúpiť do finále US Open.

Doposiaľ posledný africký grandslamový šampión v singli bol Johan Kriek z JAR, ktorý v roku 1981 vyhral Australian Open.

Priebeh zápasu

Swiatekovej vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme čistou hrou prelomila podanie Jabeurovej a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:0.

Tunisanka síce následne znížila na 2:3, no ďalšie tri gemy sa stali korisťou Poľky. Swiateková ťažila zo skvelého pohybu po dvorci, výborne returnovala, jej údery mali optimálnu dĺžku. Jabeurová sa snažila hrať variabilne, no v dôležitých momentoch robila príliš nevynútených chýb.

Na snímke Iga Swiateková s trofejou.
Na snímke Iga Swiateková s trofejou.Foto: TASR

Začiatok druhého dejstva mal rovnaký scenár ako úvod prvého, keď Swiateková po rýchlom brejku odskočila Jabeurovej na 3:0.

Tunisanke vôbec nevychádzali stopbaly, ktoré sú jej veľká zbraň. Poľka vo výmenách takmer vôbec nekazila a potvrdzovala, prečo je v tomto roku na WTA Tour takou dominantnou hráčkou.

Jabeurová ešte zabojovala, vyrovnala na 4:4 a v deviatom geme mala k dispozícii tri brejkbaly. Swiateková ich však odvrátila a v tajbrejku využila za stavu 6:5 hneď prvý mečbal. Upravila vzájomnú bllanciu so Jabeurovou na 3:2.

V rodných krajinách ich zbožňujú

„Pred turnajom som nemala veľké oči. V tomto roku som síce už vyhrala Roland Garros, no US Open je predsa len špecifický,“ začala turnajová šampiónka.

V rozhodujúcich momentoch jednotlivých zápasov som ukázala veľkú mentálnu silu. Proti Ons to bol kvalitný duel. Je to skvelá hráčka a dúfam, že sa ešte stretneme v grandslamovom finále a že sa raz dočká titulu,“ avizovala Swiateková.

Verí, že jej triumf prispeje ešte k väčšej popularite tenisu v Poľsku. Snaží sa byť pre mladú generáciu Poliakov tým správnym vzorom. Veľkú zásluhu na tomto úspechu majú členovia tímu, ktorí ju podporujú aj vo chvíľach, keď sa jej nedarí a vedú ju správnym smerom.

Uviedla to v slávnostnom príhovore Swiateková, ktorá si prezvala cennú trofej z rúk štvornásobnej singlovej víťazky US Open legendárnej Martiny Navrátilovej.

Jabeurovú mrzelo, že nevyužila ďalšiu šancu na zisk grandslamového titulu. „Robila som, čo bolo v mojich silách, no Iga odohrala výborný zápas a potvrdila, prečo je svetová jednotka. Dúfam, že si ešte niekedy zahrám finále US Open a budem v ňom úspešná,“ povedala.

Zisk grandslamového titulu je môj veľký sen. Verím, že som inšpirovala ďalšiu generáciu Tunisanov, aby sa začali venovať tomuto krásnemu športu. Byť provu tuniskou hráčkou vo finále US Open pre mňa veľa znamená,“ dodala na záver Jabeourová.

Vyhrať US Open je iné

Dvadsaťjedenročná Poľka pripisuje svoju formu výbornej fyzickej i mentálnej kondícii. „Som rada, že na kurte vidím viac riešení a možností, než predtým. Po tenisovej, ale aj mentálnej stránke. Viem, aké je to byť bezradná a nevedieť, čo zmeniť v zápase. Je to však už dlho, odkedy som bola bezradná, a to je skvelé. Znamená to, že skutočne napredujem. Po dueloch nemávam výčitky aj keď prehrám. Viem, že som išla na 100 percent,“ uviedla Swiateková pre AP.

Od februára do júna zaznamenala šnúru 37 zápasov bez prehry. Jej doterajším maximom na US Open bolo tretie kolo.

Najviac sa jej darí na antuke, no tento rok už ukázala, že vie byť nebezpečná aj na tvrdom povrchu. V januári sa prebojovala do semifinále Australian Open. Sama je zvedavá, aký vplyv bude mať na jej popularitu výhra na veľkom turnaji v USA.

Na snímke víťazka US Open 2022 Poľka Iga Swiateková.
Na snímke víťazka US Open 2022 Poľka Iga Swiateková.Foto: TASR

„Uvidím, ako dokážem reagovať. Vyhrať US Open je iné, ako vyhrať Grand Slam v Európe, alebo Austrálii. Neviem, ako to vplýva na popularitu hráča a či sa vôbec zmení,“ uviedla prvá Poľka s triumfom na podujatí veľkej štvorky. Chce sa však sústrediť najmä na seba.

„Teraz budem pozorovať a učiť sa. Viem, že v budúcnosti mám ešte na kurte čo zlepšovať. Na to sa teším, pretože mi to možno uľahčí hrať takéto zápasy. V napredovaní neexistujú žiadne obmedzenia,“ avizovala.

Svoj triumf oslávi muzikálom na Broadwayi, jeho názov však odmietla prezradiť. „Nepoviem, chcem mať zajtra trochu pokoj,“ zažartovala na záver Swiateková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport