Na hlavný obsah

Noví ministri to môžu mať ťažké, premiér však za nich prebral politickú zodpovednosť

Pellegrini hovorí o potrebe podpory rezortu financií.

Kandidáti na nových ministrov
Kandidáti na nových ministrov – zľava Karel Hirman (hospodárstvo), Rastislav Káčer (zahraničné veci) a Viliam Karas (spravodlivosť).Foto: archív Karela Hirmana/TASR/SAK/koláž RTVS

Odborníci, ktorí zrejme čoskoro zaujmú miesta po odchádzajúcich ministroch SaS, majú plnú podporu premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Ten za nich preberá aj politickú zodpovednosť. Od súčasnej koalície zaznieva, že v čase energetickej krízy nie je na politické prekáračky o odborných návrhoch času nazvyš.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Koalícia preto odmieta, že by sa opakovala situácia známa z roku 2019. Vtedajšia ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská nezískala podporu najsilnejšej koaličnej strany Smeru-SD, ktorá ju do funkcie nominovala. Navrhovanú stratifikáciu nemocníc tak zmietli zo stola.

„Ak jediným viditeľným výsledkom stratifikácie bude to, že štyri mesiace pred voľbami sa budú rušiť nemocnice, tak ako politický líder strany mám nejakú mieru zodpovednosti,“ povedal vtedy Fico.

Situácia, keď vládnuce strany povolávajú odborníkov bez politickej príslušnosti, sa opakuje aj v roku 2022. Rastislav Káčer, Karel Hirman a Viliam Karas majú na návrh premiéra zaujať posty po odchádzajúcich ministroch SaS. Heger tvrdí, že osobne preberá politickú zodpovednosť za ich budúce kroky.

Podľa Hegera je dôležité, aby na ministerstvách spravodlivosti, hospodárstva a zahraničných vecí sedeli ľudia, ktorí vedia rezorty okamžite riadiť. Ministerstvo školstva plánuje dočasne spravovať sám, pokiaľ nenájde vhodného kandidáta.

Bez podpory od rezortu financií?

Podľa niekdajšieho predsedu vlády Petra Pellegriniho z mimoparlamentného Hlasu-SD však nestačí, ak za odborníkov sediacich vo vláde zodpovedá len premiér. O to viac, keď nie je súčasne predsedom strany. Pellegrini tvrdí, že bez silnej politickej podpory – obzvlášť ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) – nezmôžu nastupujúci odborníci veľa.

„Pretože minister hospodárstva môže byť najlepší odborník, ale ak mu Igor Matovič nedá peniaze, tak nevytvorí žiadny kompenzačný fond. Ak mu nedá peniaze na energetické šeky, tak nedostanú domácnosti nič,“ vysvetlil Pellegrini.

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová si nemyslí, že sa koalícia bude v čase energetickej krízy pretláčať o návrhy, ktoré prinesú odborníci na ministerských postoch. Napriek tomu nevylučuje situáciu, že by koalícia odmietla takýto návrh.

„Môže sa to stať v situácii, že je to váš vlastný minister, a môže sa to stať aj v situácii, že je to odborník,“ uviedla.

Prezidentský palác zatiaľ nespresnil, kedy príjme demisie odchádzajúcich ministrov a vymenuje nových.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál