Na hlavný obsah

Vinohradníci dostali zelenú na odstrel škorcov

Má to však podmienky.

Vinohradníci dostali zelenú na odstrel škorcov
Ilustračná snímka - kŕdeľ škorcov. Foto: TASR/AP

Po desiatich rokoch rokovaní našli spoločnú reč. Ministerstvo životného prostredia vyhovelo vinohradníkom, ktorí žiadajú odstrel chránených škorcov. Tie im každoročne narobia škody v miliónoch eur. Strieľať ich však bude možné len za prísnych podmienok. Na tie budú dohliadať ochranári.

Menšiu skupinu škorcov dokážu odplašiť šarkany, plynové delá či dravé vtáky. Horšie je to s náletmi veľkých kŕdľov. V priebehu niekoľkých hodín dokážu zlikvidovať celý vinohrad. A majú pritom mimoriadne premyslenú stratégiu.

„Rozdelia sa na dve časti. Jedna časť škorcov je na strapcoch a nohami zhadzuje bobule dole. Druhá časť je dole a tam to jedia. A potom sa otočia,“ vysvetľuje ich stratégiu Ján Hacaj, vinohradník z Pezinka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Od septembra do konca októbra už na poliach nie je žiadna iná úroda, ktorú by škorce mohli zožrať, tak sa vrhnú na vinohrady,“ priblížila riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Envirorezort teraz rozhodol, že vo vinohradoch povolí škorce strieľať. No len v období od augusta do októbra. „Všetky opatrenia takéhoto typu sa musia vykonávať so zástupcom Štátnej ochrany prírody,“ uviedol štátny tajomník rezortu Michal Kiča.

Na mieste musí byť aj poľovník, ktorý môže ako jediný na škorce vystreliť. Počas jedného zásahu maximálne trikrát a len po bokoch kŕdľa. Takúto výnimku udeľuje envirorezort zatiaľ na tri roky.

Rovnaká výnimka platí aj v susednom Maďarsku alebo Česku. Aj to je dôvod, prečo škorce z okolitých krajín migrovali do našich vinohradov, kde im doposiaľ nič nehrozilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko