Na hlavný obsah

Majstrom sveta v časovke sa stal nórsky cyklista Foss

Druhý skončil Švajčiar Küng.

Nórsky cyklista Tobias Foss.
Nórsky cyklista Tobias Foss.Foto: Zuma Press/Profimedia

Nórsky cyklista Tobias Foss sa stal prekvapujúcim majstrom sveta v časovke na šampionáte v austrálskom Wollongongu. Dvadsaťpäťročný špecialista dosiahol na 34,2 km dlhej trase čas 40:02,78 minút a o necelé tri sekundy zdolal Švajčiara Stefana Künga.

Bronz si vybojoval Belgičan Remco Evenepoel so stratou deväť sekúnd. Slováci v časovke neštartovali.

Pre Fossa je to len štvrté víťazstvo v kariére, pričom doteraz sa tešil výlučne iba na domácich šampionátoch, kde získal v tejto sezóne titul v časovke a vlani v časovke aj hromadných pretekoch.

Do profesionálneho pelotónu vstúpil po triumfe na Tour de l’Avenir v roku 2019, čo je kratšia „Tour de France“ pre pretekárov do 23 rokov.

„Mám pocit, že som sa ešte neprebudil z tohto sna. Počas časovky som sa cítil dobre, mal som dobré nohy, ale vyhrať? Musím si to ešte poriadne uvedomiť. Nepovedal by som, že som nejaký extra sebavedomý pretekár, ale mal som pocit, že som tam dnes nechal všetko a že to môže dobre dopadnúť,“ povedal v prvom televíznom rozhovore.

„Bola to trať, na ktorej sa nedalo odpočívať. Bolo tam všetko, stúpania, technické pasáže. Hovoril som si, že keby som bol v Top10 bol by som spokojný. Veril som si aj na najlepšiu päťku, ale mať dúhový dres je úžasné,“ dodal. Foss je historicky prvý Nór, ktorý získal medailu v tejto disciplíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport