Na hlavný obsah

Český cyklista Josef Černý vyhral preteky Okolo Slovenska

Záverečnú etapu vyhral Heast.

Český cyklista Josef Černý vyhral preteky Okolo Slovenska
Český cyklista Josef Černý. Foto: Profimedia/Michal Červený

Český cyklista Josef Černý z tímu Quick-Step – Alpha Vinyl sa stal celkovým víťazom 66. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Záverečnú 4. etapu z Levoče do Košíc vyhral Holanďan Jasper Heast, ktorý prišiel do cieľa súčasne s tímovým kolegom a krajanom Petrom Schultingom.

Víťazom súťaže o najlepšieho Slováka sa stal Martin Svrček (Quick-Step – Alpha Vinyl).

Pretekári tímu Jumbo – Visma v úvode pretekov kontrolovali nástupy. Únik sa po piatich kilometroch nepodaril ani trojici Matúš Štoček (ATT Investments), Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) a Leo van Belle (Jumbo – Visma), ktorú ešte pred prvou rýchlostnou prémiou pohltil pelotón.

Na nej bol najrýchlejší práve Černý, ktorý získal tri bonifikačné sekundy a upevnil si pozíciu na čele predbežnej klasifikácie.

Po prvej rýchlostnej prémii sa od balíku oddelila dvojica Dávid Kaško (Dukla Banská Bystrica) a Jefferson Cepeda (Caja Rural – Seguros RGA). Pred prvou horskou prémiou ich však pohltil balík. Na 23. kilometri prišla prvá horská prémia Podgrajnár, na ktorej získal tri body Carlos Garcia z Equipo Kern Pharma.

Viacero pretekárov sa snažilo o úniky. K aktívnym patrili najmä Pavol Rovder (Dukla Banská Bystrica), Jefferson Cepeda (Caja Rural – Seguros RGA), Peter Schulting (VolkerWessels Team), Michael Belleri (Biesse – Carrera) či Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski).

Záver etapy patril Holanďanom

Po 50 km bolo v líderskej skupine osem cyklistov. Druhá horská prémia na Štosskom sedle sa stala korisťou Pavla Rovdera z Banskej Bystrice, ktorý si pripísal šesť bodov. Napokon bol najrýchlejší aj na poslednej tretej, na ktorej získal na Jasovskom kopci tri body. Po nej mala vedúca skupina takmer štvorminútový náskok na pelotón.

V Čečejovciach čakala na pretekárov rýchlostná prémia, v ktorej bol najrýchlejší Jasper Heast (VolkerWessels Team) a získal šesť bodov + tri bonifikačné sekundy. Pelotón postupne zrýchľoval a sťahoval manko na vedúcu skupinu. Na čele pretekov boli na 163 kilometri Rovder a Cepeda.

Poslednú rýchlostnú prémiu, po ktorej nasledoval krátky okruh centrom Košíc, vyhral Jasper Heast. Ten si napokon pripísal aj triumf v záverečnej etape, do ktorej prišiel bok po boku s tímovým kolegom Petrom Schultingom. Černý si s prehľadom udržal najcennejší dres.

Ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca 4. etapy získal Pavol Rovder z Dukly Banská Bystrica. Najbojovnejším pretekárom 66. ročníka Okolo Slovenska sa stal Jefferson Cepeda z tímu Caja Rural – Seguros RGA.

Jasper Haest triumfoval v bodovacej súťaži, dres pre najlepšieho vrchára patrí Lorenzovi Fortunatovi (EOLO – Kometa) a súťaž do 23 rokov vyhral Archie Ryan (Jumbo – Visma).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport