Na hlavný obsah

Kompenzácie pre chovateľov chce štát vyplatiť do konca roka

Rezort spúšťa výzvu 20. októbra.

Kompenzácie pre chovateľov chce štát vyplatiť do konca roka
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Schválený balík kompenzácií v hodnote 50 miliónov eur, ktorý ma pomôcť chovateľom hospodárskych zvierať vyrovnať sa s dôsledkami tohtoročného extrémneho sucha, chce štát vyplatiť do konca roka. Uviedol to v pondelok (3. 10.) minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) otvorí výzvu 20. októbra. Tá ostane otvorená po dobu ôsmich dní. Peniaze majú smerovať najmä pre chovateľov, ktorí mali zvýšené náklady na krmivá. Schéma rieši všetky hospodárske zvierat s výnimkou rýb. Najvyššiu podporu dostanú dojnice.

Kompenzácie bude PPA posudzovať na základe takzvanej mapy sucha, ktorá rozdelí Slovensko na tri pásma. „Chceme, aby chovateľ udržal aspoň 70 % stavu zvierat, ktoré mal v evidencii ku koncu tohtoročného augusta,“ povedal s tým, že kontrolu zachovania stavov úrady vykonajú k 31. augustu 2023.

Strop pomoci pre jedného chovateľa má byť 500 000 eur, dodal.

Cieľom návrhu, ktorý schválila vláda minulý mesiac, je predísť dramatickému poklesu hospodárskych zvierat, ktoré zabezpečujú produkciu surovín na výrobu základných potravín. Rezort odhaduje prepad produkcie krmív o 10 až 40 % v závislosti od regiónu.

„Pri priemernom poklese objemových krmív o 30 % je potrebná celková výška kompenzácie strát na úrovni 50 miliónov eur,“ uvádza rezort. Podmienkou na získanie podpory bude záväzok poľnohospodárov neznížiť počet zvierat v chove. Individuálna miera tolerancie bude predstavovať päť percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika