Na hlavný obsah

Ak by odišiel skôr, ľudia by si ho pamätali ako úspešného politika, zhodujú sa komentátori

Namiesto toho rozpútal vojny v Gruzínsku či na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin.Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin oslavuje 70. narodeniny. Podľa Kremľa strávi piatok (7. 10.) v práci a večer sa stretne s rodinou a priateľmi. Viacerí odborníci však pripomínajú, že Putin nemá veľa dôvodov na oslavu.

Už dlhšie sa špekuluje o tom, že má podlomené zdravie, kruh jeho blízkych ľudí sa za posledné mesiace ešte oklieštil a podľa analytikov rozpútanie najväčšieho konfliktu na území Európy od druhej svetovej vojny ukazuje, že sa zúfalo snaží zapísať sa do dejín.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Ruský cár, autoritársky líder, diktátor, ale aj milovaný prezident či jednoducho Voloďa. Vladimir Putin je doma i vo svete známy pod mnohými menami. Niektorí by najradšej zabudli, že existuje. Iní mu pri príležitosti 70. narodenín posielajú gýčové dary, vinše a piesne.

Mnohí v ňom totiž ešte aj v súčasnosti vidia politika, ktorý prinavrátil Rusku prestíž aj ekonomickú stabilitu, o ktorú prišlo počas 90. rokov za vlády prezidenta Borisa Jeľcina.

Komentátori sa zhodujú, že ak by Putin odišiel skôr, dejiny by si ho pamätali ako úspešného politika. On sa však rozhodol zostať, čím sa do histórie zapíše najmä ako človek, ktorý rozpútal vojnu v Gruzínsku, na Ukrajine a privlastnil si ukrajinský Krym.

“Povedal by som, že takých osudov vo svetovej histórii je veľa. Jednoducho ten človek je natoľko megalomanský, že si svoju krajinu bez seba v ústrednej úlohe už vôbec nevie predstaviť. Toto presne sa stalo Putinovi na veľkú škodu nielen Ruska, ale ako vidíme aj celého sveta,” vysvetlil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Obavy zo zabudnutia

Americký historik a publicista Timothy Snyder vo februári napísal, že za Putinovými krokmi je strach a smrť. Strach, že sa naňho raz zabudne, a tak sa z obavy pred smrťou stávajú jeho kroky čoraz ambicióznejšie.

Podobne ako Snyder vníma ruského prezidenta aj Mark Galleoti, autor knihy Musíme si pohovoriť o Putinovi.

“Putin bol vždy opatrný a veľmi neriskoval. Teraz však pôsobí ako starý muž, ktorý má naponáhlo. Riskuje tak, ako by v minulosti zrejme nikdy neriskoval,” myslí si Galleoti.

Putin je bývalým agentom KGB. V roku 2000 sa stal po prvý raz ruským prezidentom a vďaka novele ústavy ním môže zostať až do roku 2036.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál