Na hlavný obsah

Útok na anektované územie bude Rusko brať za agresiu proti jeho územiu

Štyri ukrajinské územné celky sa stanú neoddeliteľnou súčasťou Ruska.

Útok na anektované územie bude Rusko brať za agresiu proti jeho územiu
Na snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Moskva bude považovať útok na ukrajinské územie, ktoré mieni anektovať, za agresiu proti samotnému Rusku. Podľa agentúry TASS to v piatok (30. 9.) uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Štyri ukrajinské územné celky sa podľa neho stanú neoddeliteľnou súčasťou Ruska.

Ruské okupačné a proruské úrady tvrdia, že o pripojenie k Ruskej federácii požiadali v hlasovaní obyvatelia ukrajinských oblastí.

Kyjev a Západ hlasovanie neuznávajú a výsledky považujú za neplatné. Päťdňové, narýchlo zorganizované hlasovanie sa konalo od minulého týždňa v Moskvou ovládaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti.

K nim sa pripojili menšie obsadené časti ďalších ukrajinských oblastí, a v samozvaných proruských útvaroch – Doneckej ľudovej republike (DNR) a v Luhanskej ľudovej republike (LNR).

„Ľudové republiky Doneck a Luhansk uznáva Rusko v hraniciach stanovených v roku 2014. Čo sa týka územia Chersonskej a Záporožskej oblasti, to si potrebujem ujasniť,“ povedal Peskov na otázku novinárov.

Oficiálna ceremónia na pripojenie sa bude konať v piatok v Moskve. S prejavom vystúpi ruský prezident Vladimir Putin, prítomní majú byť aj zástupcovia okupovaných a Ruskom ovládaných oblastí, uviedol dnes Peskov.

V súvislosti s pripojením ďalších ukrajinských území k Rusku, jeho invázia na Ukrajinu vstúpi do novej fázy, zhodovali sa predtým analytici.

Ako potvrdil Peskov, Moskva v nej bude ukrajinské pokusy o znovudobytie svojho územia vnímať ako útok na zvrchované ruské územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet