Na hlavný obsah

Rakúsko podalo žalobu na Súdny dvor EÚ

Nesúhlasia so zaradením jadra a plynu medzi zelené investície.

Rakúsko podalo žalobu na Súdny dvor EÚ
Na snímke je vlajka Európskej únie. Foto: pixabay.com

Pre dočasné zaradenie jadra a plynu medzi takzvané zelené investície podalo Rakúsko žalobu na Súdny dvor Európskej únie. Oznámila to v piatok (7. 10.) ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová. Podľa agentúry APA sa k rakúskej žalobe chce pripojiť aj Luxembursko.

Počas rozdeľovania energetických zdrojov Európska komisia (EK) označila zemný plyn a jadrovú energiu za udržateľné zdroje. Týmto rozdelením chcela dať najavo, ktoré investície do budúcnosti platia ako šetrné ku klíme.

Takzvaná taxonómia by mala motivovať investorov k podpore zdrojov, ktorými chce mnoho štátov nahrádzať uhlie či ropu. EÚ si stanovila za cieľ dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Rakúsko 75 % elektrickej energie vyrába z obnoviteľných zdrojov, hlavne v bežných a prečerpávacích vodných elektrárňach. Dlhodobo patrí k odporcom jadrovej energetiky.

Fakt, že Európska komisia plyn a jadro zaradila medzi zelené investície, Gewesslerová už vo februári označila za „greenwashing“, teda šírenie dezinformácií o ekologickej prospešnosti daných technológií. Komisiu obvinila, že „plní predovšetkým želania jadrovej loby.“

Vo svojej žalobe sa Rakúsko odvoláva na posudok medzinárodných expertov, podľa ktorých energia z jadra nie je udržateľný zdroj. Šance úspechu Rakúska s týmto argumentom na súde právnici nevidia ako príliš vysoké.

Podľa Viedne tiež nemá EK právomoci robiť až také ďalekosiahle politické rozhodnutia. Členské štáty mali príliš málo času na to, aby sa o veci radili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet