Na hlavný obsah

Začala sa druhá etapa odstraňovania PCB látok z Chemko-Strážske

Ekologickú záťaž likvidujú po 35 rokoch.

Začala sa druhá etapa odstraňovania PCB látok z Chemko-Strážske
Práce na odstraňovaní PCB látok v bývalom podniku Chemko-Strážske pokračujú. Foto: RTVS

Práce na odstraňovaní PCB látok v bývalom podniku Chemko-Strážske pokračujú. Do likvidácie ekologickej záťaže sa pustili po 35 rokoch.

Pomocou tohto bagra kopú až do hĺbky štyroch metrov a z pôdy odoberajú vzorky, ktoré ihneď vyhodnocujú. PCB látky zatiaľ nenašli.

„Pol metra pod povrchom sa nachádza niekoľko vrstiev navozeného odpadu. A v jednej vrstve sú normálne balvany síry tavenej,“ hovorí Ladislav Štibrányi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie, STU v Bratislave.

Vo vzorkách, ktoré odobrali, našli namiesto PCB látok, 4 % chlóru. Vyhodnocujú ich priamo na mieste, v laboratóriu na štyroch kolesách. „Je to vlastne mobilná rentgenka, ktorá nám analyzuje elementárne zloženie danej latky, ktorú vložíme do stroja. Vie určiť obsah chlóru vo vzorke, čo je pre nás veľmi dôležité, aby sme vedeli, či sme našli polychlórované bifenyly,“ vysvetľuje chemička Jana Paharová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V sledovanej lokalite našli mláky a takzvané výtoky, plné kyseliny soľnej. Výskumníci pôvodne chceli vybagrovať zeminu, pod ňou by sa totiž mohli nachádzať sudy plné PCB látok, no počasie im plány skomplikovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny