Na hlavný obsah

V snahe ušetriť mnohí Slováci siahajú po moderných technológiách

Ich distribútori hlásia výpadky.

V snahe ušetriť mnohí Slováci siahajú po moderných technológiách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vykurovacia sezóna sa začala už takmer na celom Slovensku. V snahe ušetriť mnohí siahajú po moderných technológiách. Ich distribútori hlásia výpadky.

Po smart elektrických zásuvkách hlásia obchody vypredané termostaty a inteligentné hlavice na radiátory. Na rozdiel od bežných na ne netreba striehnuť a ručne nimi krútiť. Niektoré hlavice možno ovládať aj na diaľku cez aplikáciu v mobile.

„Zmyslom je to, že si môžete nastaviť teplotu priestoru ešte pred príchodom domov a nemusíte kúriť celý deň,“ vysvetlil vedúci energetického útvaru Bytkomfort Peter Liszicki.

Podľa šéfredaktora portálu TOUCHIT.sk Ondreja Macka sa takýmto spôsobom dá „ušetriť 20 percent tepelnej energie vo všeobecnosti“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Niekde stačí aj bežná hlavica, treba ju však využívať a nenechať teplo naplno sálať celý deň. Ďalšie, aj keď nie smart riešenia, sú zatesniť potrubia tam, kde nechceme, aby teplo unikalo. Tiež nezakrývať radiátory oblečením či závesmi a pomôže aj kontrola okien a dverí.

Najistejšiu úsporu však prináša zníženie teploty. Aspoň v tých izbách, kde netrávime veľa času. „Neprekurovať priestory, zbytočne nenechávať otvorené okná po dlhú dobu, nenechávať ich otvorené, keď je radiátor zapnutý,“ dodal Liszicki.

Vypnúť kúrenie úplne nie je najlepší nápad. Jednak kvôli plesniam, ale aj preto, že opätovné vykúrenie studenej miestnosti stojí oveľa viac energie, ako jej udržiavanie na teplote, ktorá je síce nižšia, no stále znesiteľná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko