Na hlavný obsah

Francúzska vláda hrozí, že blokády rafinérií a skladov ukončí aj silou

Tretina čerpacích staníc v krajine má nedostatok pohonných látok.

Francúzska vláda hrozí, že blokády rafinérií a skladov ukončí aj silou
Zatvorená čerpacia stanica v Lille vo Francúzsku. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda v utorok (11. 10.) pohrozila, že násilím preruší blokády rafinérií a skladov ropných produktov, ktorých zamestnanci vstúpili do štrajku.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej približne tretina čerpacích staníc vo Francúzsku má nedostatok pohonných látok alebo ich už nemá vôbec.

Štrajk zamestnancov energetického gigantu TotalEnergies a ďalších veľkých ropných spoločností vstúpil do tretieho týždňa. Rokovania o mzdách uviazli v mŕtvom bode, konštatovala agentúra AFP.

Situácia sa nedostane hneď do normálu

Ministri vlády a prezident Emmanuel Macron vyzvali na riešenie tejto krízy rokovaním. Hovorca vlády Olivier Véran však v utorok pohrozil použitím sily v záujme ukončenia blokád, ktoré ochromili niekoľko francúzskych rafinérií a ropných skladov.

Dodal, že vláda by následne povolala do služby kvalifikovaný personál, aby sa situácia so zásobovaním pohonnými látkami vrátila do normálu.

Prebiehajúce akcie, ktoré v zariadeniach spoločnosti TotalEnergies organizuje ľavicová odborová organizácia CGT, označil Véran za „neprimerané a za hranicou zákona“.

Hovorca francúzskej vlády pripomenul, že vedenie ropného gigantu „má právo požadovať zrušenie blokád pred tým, ako sa začne rokovať“ o požiadavkách odborárov.

Spresnil, že aj po obnovení prístupu k rafinériám a skladom bude trvať približne dva týždne, kým sa situácia s palivami vo Francúzsku vráti do obvyklého stavu.

Zablokované cesty

AFP vo svojej správe konštatovala, že pred čerpacími stanicami sa už skoro ráno vytvárali dlhé rady motoristov čakajúcich na natankovanie.

V centre Paríža sa doprava spomalila, pretože čakajúce autá zablokovali cesty, cyklistické chodníky i priechody pre chodcov. A to preto, aby zvýšili svoje šance, že sa dostanú na rad, kým ešte čerpacia stanica bude mať čo predávať.

Mnohí motoristi využívajú sociálne médiá na výmenu tipov, kde sa ešte dá natankovať, dodala AFP.

Táto kríza prichádza v čase nárastu cien energií a inflácie, ktoré znižujú kúpnu silu francúzskych domácností.

Ľavicová opozičná koalícia Nová ekologická a sociálna ľudová únia (NUPES) vyzvala na „pochod proti vysokým životným nákladom“, ktorý sa uskutoční v nedeľu (16. 10.) v Paríži a v iných mestách.

Cez víkend túto iniciatívu podporilo niekoľko významných francúzskych osobností vrátane tohtoročnej nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Annie Ernauxovej.

Časť štrajkujúcich sa bude musieť vrátiť

Premiérka Elisabeth Borneová v utorok oznámila, že Francúzsko nariadi časti štrajkujúcich robotníkov v rafinériách a skladoch pohonných látok spoločností, aby sa vrátili do práce s cieľom zabezpečiť dodávky palív pre motoristov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Odborové zväzy, ktoré zastupujú väčšinu personálu spoločností Esso France a Exxon Mobil, sa v pondelok (10. 10.) dohodli s vedením na platoch, ale najväčšie odborové zväzy CGT a FO hlasovali za pokračovanie blokád.

Borneová v utorok uviedla, že nariadila miestnym prefektom, aby si vyžiadali časť personálu potrebného na zabezpečenie dodávok benzínu na čerpacie stanice v krajine.

„Chceme, aby sa táto situácia rýchlo zmenila,“ povedala Borneová a dodala, že vláda je pripravená v prípade potreby podniknúť ďalšie kroky a považuje za „neprijateľné“ blokovať celú krajinu.

Borneová neoznámila podobnú akciu v súvislosti so situáciou v spoločnosti TotalEnergies, kde niektoré lokality tiež zasiahol štrajk, ale vyzvala odbory, ktoré stoja za akciami, aby prijali ruku, ktorú im spoločnosť podáva.

Hovorca vlády Olivier Veran pre televíziu RTL uviedol, že kroky ľavicového odborového zväzu CGT v zariadeniach TotalEnergies sú „prehnané a nezodpovedné“. A minister financií Bruno Le Maire v utorok označil prerušenie štrajkov za „jediné riešenie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika