Na hlavný obsah

Borell: Je najvyšší čas posilniť spoločnú európsku obranu

Nastal čas prejsť od slov k činom, vyjadril sa.

Borell: Je najvyšší čas posilniť spoločnú európsku obranu
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) je v takom štádiu, aby posilnila spoločnú európsku obranu a vybavila svoje členské krajiny novými obrannými prostriedkami.

Na Európskej konferencii o bezpečnosti a obrane v Bruseli to v utorok (11. 10.) uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Vo svojom vystúpení na druhom ročníku konferencie uviedol, že EÚ vlani urobila veľa vyhlásení a prijala veľa záväzkov na posilnenie svojej obranyschopnosti. Teraz však „nastal čas prejsť od slov k činom“.

Podľa jeho slov sú súčasnosti „v stávke“ hodnoty a bezpečnosť EÚ. Preto obranná spolupráca medzi členmi eurobloku „nie je luxusom, ale povinnosťou“ a „kľúčom k prežitiu“.

EÚ musí podľa Borrella obnoviť dodávky vojenského materiálu pre svoje členské krajiny, ktoré sa znížili v dôsledku poskytovania podpory Ruskom napadnutej Ukrajine.

„Našou najnaliehavejšou výzvou je teraz doplniť vybavenie a zásobovanie, aby sme mohli aj naďalej podporovať Ukrajinu, vyplniť medzery v kľúčových oblastiach a posilniť technologickú a priemyselnú základňu obrany,“ vyhlásil Borrell. Zdôraznil, že krajiny EÚ musia tieto výzvy v záujme efektivity riešiť spoločne.

Pripomenul, že Únia v marci po dlhých prípravách prijala svoju novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu na najbližších 10 rokov. Známa je ako „Strategický kompas“.

Zároveň pripustil, že túto stratégia sa bude aktualizovať v reakcii na ničím nevyprovokovanú ruskú agresiu voči Ukrajine. Tá zásadne zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet