Na hlavný obsah

Eurokomisia odporúča udeliť Bosne a Hercegovine štatút kandidáta

Rozhodnúť musia členské štáty.

Vlajka Bosny a Hercegoviny.
Vlajka Bosny a Hercegoviny.Foto: pixabay.com

Európska komisia (EK) v stredu (12. 10.) odporučila členským štátom EÚ, aby Bosne a Hercegovine udelili štatút kandidátskej krajiny na vstup do bloku. Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová to oznámila v rozhovore s diplomatmi EÚ. Ide o ďalší vývoj v otázke rozširovania EÚ za posledné mesiace.

„Európou sa opäť šíri vietor zmien a my musíme tento pohyb zachytiť. Krajiny západného Balkánu patria do našej rodiny,“ povedala šéfka exekutívy EÚ. „Dnes sme navrhli udeliť Bosne a Hercegovine štatút kandidátskej krajiny,“ povedala po stretnutí členov EK.

Bosna a Hercegovina podala oficiálnu žiadosť o vstup do EÚ začiatkom roka 2016, ale následné procesy, podobne ako v prípade iných balkánskych krajín, postupovali veľmi pomaly.

Začiatkom leta premiéri a prezidenti EÚ poverili Eurokomisiu, aby urýchlene posúdila pokrok Bosny a Hercegoviny pri plnení stanovených kritérií. Rozhodnutie o udelení štatútu kandidátskej krajiny bude opäť na členských štátoch.

V júni EÚ oficiálne označila Ukrajinu a Moldavsko za kandidátov na členstvo, pričom tieto dve krajiny požiadali o vstup bezprostredne po invázii ruských vojsk na Ukrajinu. V júli potom EÚ po rokoch odkladov EÚ oficiálne začala prístupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom. Druhá menovaná krajina bola v tom čase kandidátom na členstvo už 17 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet