Na hlavný obsah

EÚ súhlasí so začatím prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom

Bulharsko v roku 2020 zablokovalo prístupové rokovania so Severným Macedónskom.

EÚ súhlasí so začatím prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všetkých 27 členských štátov Európskej únie sa v pondelok (18. 7.) dohodlo na začatí prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom po tom, ako Skopje vyriešilo dlhý spor so susedným Bulharskom.

Členské štáty EÚ sa „práve dohodli na začatí prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom,“ napísal na twitteri český premiér Petr Fiala.

Česko je v súčasnosti predsednícka krajina EÚ, informovala tlačová agentúra AFP. „Urobili sme ďalší dôležitý krok smerom k priblíženiu západného Balkánu k EÚ,“ dodal Fiala.

Bulharsko ako členský štát EÚ v roku 2020 zablokovalo prístupové rokovania so Severným Macedónskom. A to pre bilaterálny spor o históriu a jazyk oboch krajín.

Zastavilo tým však aj prístupový proces Albánska, keďže EÚ podmieňuje pokrok v rokovaniach s Tiranou výsledkami rokovaní so Severným Macedónskom. Parlament v Skopje v sobotu (16. 7.) schválil kompromisný návrh sprostredkovaný Francúzskom, ktorý odstraňuje námietky Bulharska proti vstupu Severného Macedónska do Európskej únie.

Severné Macedónsko sa v ňom zaviazalo zmeniť ústavu s cieľom chrániť práva menšín vrátane bulharskej a zakázať prejavy nenávisti proti Bulharsku. Návrh nevyžaduje, aby Bulharsko uznalo macedónsky jazyk. Ďalšie výhrady majú spolu prerokovať predstavitelia oboch týchto krajín. Severné Macedónsko je kandidátom na členstvo v EÚ už 17 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet