Na hlavný obsah

Streľbu na Zámockej budú vyšetrovať ako trestný čin úkladnej vraždy spáchanej z nenávisti

Neskôr ju možno prekvalifikujú na trestný čin terorizmu.

Streľbu na Zámockej budú vyšetrovať ako trestný čin úkladnej vraždy spáchanej z nenávisti
Na snímke prvý viceprezident Policajného zboru SR Branko Kišš (uprostred), riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko (vľavo) a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (vpravo). Foto: TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zmení právnu kvalifikáciu streľby na Zámockej na obzvlášť závažný trestný čin úkladnej vraždy spáchaný z osobitného motívu, a to z nenávisti k skupine osôb a jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú sexuálnu orientáciu. Uviedol to v piatok (14. 10.) riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko.

Nevylúčil ani to, že trestný čin neskôr prekvalifikujú na trestný čin terorizmu. Z vyšetrovania zatiaľ nevyplýva, že by sa podozrivý Juraj K. poznal s poškodenými.

„Policajti boli na mieste asi štyri minúty po skutku. Totožnosť páchateľa v spolupráci so Slovenskou informačnou službou (SIS) zistili asi 3,5 hodiny po vykonaní skutku,“ uviedol prvý viceprezident Policajného zboru SR Branko Kišš.

Daňko priblížil, že po tragickej streľbe bola realizovaná rozsiahla pátracia akcia. Telo podozrivého našli vo štvrtok (13. 10.) ráno. Na mŕtveho útočníka upozornil v ranných hodinách okoloidúci občan, pravdepodobnou príčinou jeho smrti je samovražda.

Zaoberajú sa aj rodičmi útočníka

Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica rodičia vedeli, že ich syn je páchateľom skutku a napriek tomu nezavolali políciu. Podozrivý doma zanechal aj list na rozlúčku. Lipšic potvrdil, že sa zaoberajú aj rodičmi útočníka.

Podozrivý mal vraždiť krátkou strelnou zbraňou 45 ACP s laserovým zameriavaním. Tú mal v legálnej držbe jeho otec. V streľbe sa mal cvičiť. „Nebol to človek, ktorý strieľal prvýkrát,“ priblížil Kišš.

Polícia informovala, že nemala žiadne informácie, že by útočník inklinoval k extrémizmu. Jeho twitterový účet bol podľa všetkého až do spáchania skutku neverejný. „Neexistovala žiadna informácia, ktorej by sa nevenovala pozornosť, ktorá by sa prehliadla a ktorá by následne viedla ku skutku, ktorý sa stal,“ uviedol Lipšic. Zároveň zdôraznil, že si nemyslí, že by v danom prípade zlyhala polícia alebo iné orgány.

„Domnievať sa, že budeme schopní vedieť zmonitorovať 500 miliónov účtov na nejakej sociálnej sieti je ilúziou,“ vyhlásil. Dodal, že polícia sa musí spoľahnúť na informácie od občanov, od rodičov, od kamarátov a od škôl. Na prípade bude spolupracovať FBI aj Europol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko