Na hlavný obsah

Európska komisia darovala Slovensku vakcíny proti opičím kiahňam

Dodali 1 440 dávok vakcín.

Európska komisia darovala Slovensku vakcíny proti opičím kiahňam
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Európska komisia (EK) Slovensku darovala vakcíny proti opičím kiahňam. Vakcíny Jynneos/Imvanex uskladnili v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. Očkovacie látky zabezpečila a následne darovala členským krajinám Európska komisia.

Rezort zdravotníctva dodávka vakcín pripravila na prípadné zhoršenie situácie v súvislosti s opičími kiahňami. Dodaná vakcína má pripraviť organizmus proti infekcii pravých alebo opičích kiahní. Obsahuje ich upravenú formu, píše rezort zdravotníctva.

Vakcína obsahuje vírus s úzkym príbuzenstvom s opičími kiahňami, avšak u ľudí ochorenie nespôsobuje a ani sa v ľudských bunkách nemôže rozmnožovať. Po podaní vakcíny začne ľudský organizmus vytvárať protilátky, keďže ho rozozná ako cudzorodý.

Ak by zaočkovaný prišiel do kontaktu s podobnými vírusmi, protilátky spolu s ostatnými súčasťami imunitného systému vírus zabijú a ochránia očkovaného pred nákazou.

Ministerstvo zdravotníctva informuje, že je celosvetovo nízka pravdepodobnosť rozšírenia tohto ochorenia. Vedie to k celkovo nižšiemu riziku pre všeobecnú populáciu. Riziko vzniku opičích kiahní môže byť vysoké pre malé deti, tehotné ženy, staršie osoby alebo ľudí s narušeným imunitným systémom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko